Gentse koppelbaas vrij na interview in krant

Een Turkse koppelbaas is door het hof van beroep in Gent vrijgesproken omdat de openbaar aanklager in een krant over de zaak had gesproken. Dat schrijft De Standaard. De aanklager omschreef de man als een "gehaaide fraudeur".

De rechtbank van eerste aanleg in Gent had de Gents-Turkse man in december 2010 veroordeeld tot 1 jaar cel en 5.500 euro boete wegens koppelbazerij. Volgens de rechtbank fungeerde zijn bedrijf als een soort illegaal uitzendkantoor, dat zich niet aan de sociale wetten hield.

De krant De Tijd publiceerde in juni 2011 een reportage over het Turks-Bulgaarse milieu in Gent, waarin dat milieu een broeinest van mensenhandel en koppelbazerij werd genoemd. De openbaar aanklager in de zaak kwam in dat artikel aan bod. Hij noemde de koppelbaas een "gehaaide fraudeur".

Advocaten Walter van Steenbrugge en Mattias De Clercq pleitten voor het hof van beroep in januari van dit jaar dat het vermoeden van onschuld geschonden was door het interview. In de zaak was immers nog geen definitieve uitspraak gevallen.

Het hof gaf de koppelbaas vorige donderdag gelijk en oordeelde dat zijn vervolging onontvankelijk was. De man kreeg wel 2.750 euro boete omdat hij het loon van een van zijn werknemers niet correct had uitbetaald.