Luc Dupont op weg naar 3e ambtstermijn in Ronse?

In Ronse heeft de politieke strijd een dubbele inzet: de oppositie valt de coalitie CD&V-SP.A aan, en binnenin die coalitie woedt de strijd wie de grootste wordt. De liberalen hervinden intussen hun eenheid en willen zich graag tussen de huwelijkspartners CD&V en SP.A wringen als onmisbare derde.

Luc Dupont (CD&V) versus Gunther Deriemaker (SP.A); dat is de inzet van de verkiezingen in Ronse. Een heruitgave van 2006. Twee dezelfde lijsttrekkers als toen, twee mannen die resoluut gaan voor de burgemeesterssjerp, twee coalitiepartners ook.

In liefde en politiek is véél toegestaan. Dus is CD&V erin geslaagd de kartelpartner Groen af te snoepen van coalitiepartner SP.A. Groen krijgt de plaatsen 24 tot en met 28 op de CD&V-lijst; de lijstduwer is opnieuw voor CD&V.

SP.A- kopstuk Gunther Deriemaker maakt zich sterk dat de ontrouw van kartelpartner Groen geen ramp is: “De SP.A legt zélf groene accenten”. Bovendien zou de démarche van Groen niet meteen door zware ideologische overwegingen zijn ingegeven: “Onze gesprekken met Groen zijn niet stukgelopen op inhoud. Wel op het gehengel naar mandaten”, zegt Deriemaker droogjes.
Bij Groen wordt dat uiteraard in alle toonaarden ontkend.

Groen-kopstuk Wouter Stockman voelt zich naar eigen zeggen bijzonder goed “bij de nadruk op een duurzame economie” die het CD&V-Groen programma legt. Dat hij door waarnemers en een deel van het publiek als "postjespakker" over de hekel wordt gehaald, glijdt van Stockman af: “In de politiek moet je een dik vel hebben.”

Coalitie met twee of met drie?

CD&V en de SP.A zijn ook nu al in de krachtsverhoudingen aan elkaar gewaagd. Het onderlinge duel Dupont-Deriemaker gaat hem om de sjerp, niét om de ondergang van de coalitie. “Die gaat gewoon door”, zegt Ronses bekendste politiek waarnemer en blogger Stef Vancaeneghem, “een derde ambtstermijn van oranje-groen en rood staat in de sterren geschreven”.

Tenzij een lachende derde buit binnenrijft. Ronse heeft nu meer dan 25 000 inwoners en krijgt er daarom twee gemeenteraadszetels bij: van 27 tot 29. Moeilijk te voorspellen aan welke partij die te beurt zullen vallen, maar de liberalen hopen alvast dat zij die lachende derde kunnen worden: “Wij gaan voor minstens zeven zetels”, zegt Rudi Boudringhien.

De liberalen hebben alvast één troef: ze hebben hun eenheid herwonnen. In de voorbije legislatuur waren ze in twee fracties uiteengespat. Elk had amper twee zetels. Als eengemaakte partij kan blauw weer zijn tanden tonen. Boudringhien hoopt niets minder dan "kingmaker" te worden tussen CD&V en SP.A. Of als derde factor in de coalitie in te breken.

N-VA nieuwe factor, Vlaams Belang gekend

Een tweede nieuwe factor in het politieke landschap van Ronse is de N-VA. Heel even had die partij gedacht aan een kartel met CD&V, “maar dat liep stuk toen CD&V voor Groen als kartelpartner koos”, zegt N-VA-voorzitter Paul Carteus. Van de weeromstuit komt de N-VA naar buiten met een eigen aparte lijst “met hoop op minimum vier verkozenen”, zegt Carteus.

In faciliteitengemeente Ronse staat Vlaams Belang al lange tijd sterk. Lijsttrekker dokter Erik Tack en de zijnen halen bij Vlaamse of federale verkiezingen vlotjes meer dan 20 of zelfs 30 procent. In de huidige gemeenteraad telt Vlaams Belang zeven zitjes en de partij is daarmee gewaagd aan CD&V en de SP.A.

Ook nu trekt Tack de lijst. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de Ronsenaar veeleer Vlaams Belang dan de N-VA zal steunen: “We hebben al twaalf jaar goede oppositie gevoerd. De mensen kennen ons en weten wat ze aan ons hebben. Terwijl NVA? Een vraagteken.”

Marc Peirs

lees ook