MR slaat Vlaamse aanbod in Kraainem af

In de faciliteitengemeente Kraainem steekt de Vlaamse eenheidslijst Open de hand uit naar de Franstalige partijen CDH en MR om een kartellijst in te dienen bij de komende verkiezingen en zo het FDF te isoleren. Bij de MR zijn ze alvast niet enthousiast. De Franstaligen werken aan een eigen eenheidslijst, luidt het.

In een viertalig pamflet, dat in Kraainem gebust werd, worden niet alleen Nederlandstaligen, maar ook Franstaligen en Europeanen opgeroepen om donderdag een info- en discussieavond bij te wonen over mogelijke kartelvorming.

"Met het nieuwe communautaire akkoord is de taalstrijd gestreden en hoort Kraainem definitief bij Vlaanderen. De voorbije zes jaar werd het bestuur van Kraainem gekenmerkt door communautair opbod en werd de gemeente als het ware bestuurd vanuit het Brusselse FDF", aldus Kamerlid Luk Van Biesen (foto), fractieleider van Open in de gemeenteraad van Kraainem.

Van Biesen: "Ik weet dat CDH en MR niet gelukkig zijn met deze situatie en overwegen met een eigen lijst deel te nemen. Ik roep hen op tot samenwerking om tot een beter bestuur te komen."

Bij de MR is men alvast niet echt enthousiast. Brussels MR-voorzitter Françoise Bertieaux verklaarde aan Belga dat de MR niet van plan is om een kartel met Open te vormen. De Franstaligen werken daarentegen aan een Franstalige eenheidslijst, liet Bertieaux verstaan.

Ook in 2006 stelde Open in Kraainem zijn lijst open voor Franstaligen en EU-burgers die blijk gaven zich te willen integreren. Dat leverde de Vlaamse eenheidslijst evenwel geen resultaat op. Open behaalde in 2006 weliswaar iets meer stemmen (23,6 versus 21,8 procent) dan in 2000.

lees ook