Nederland en Frankrijk wegen op de beurzen

De Europese beleggers reageren negatief op de mogelijke val van de regering in Nederland en de zege van de socialist François Hollande in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk.

Op Euronext Brussel is de Bel-20 2,44% lager gesloten, met KBC als grote uitschieter (-7,27%). Ook Amsterdam (-2,56%), Parijs (-2,83%), Frankfurt (-3,41%) en Londen (-1,91%) schrijven met rode cijfers. In Madrid is de IBEX35 2,76% lager gesloten, de MIB in Milaan 3,83%.

De redenen liggen voor een keer niet in Spanje of Italië, maar wel in Frankrijk en Nederland, traditioneel twee sterkhouders van de eurozone. De Nederlandse regering heeft de noodzakelijke gedoogsteun van Geert Wilders verloren bij het opstellen van een nieuwe begroting. Die moet voor 14 tot 16 miljard euro besparingen realiseren om het budget binnen de perken te houden.

In Frankrijk hebben de beleggers weinig op met de zege van de socialist Hollande in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Hollande had eerder aangekondigd dat hij het Europese Begrotingspact dat financiële discipline oplegt aan de lidstaten, wil heronderhandelen. Gevreesd wordt dat de toch al wankele Duits-Franse as uiteen zou vallen en vervangen worden door een patstelling in de eurozone.

De Nederlandse rente op 10 jaar is met 2,76% gestegen tot 2,38%. De Franse rente op dezelfde periode klom eerst tot 3,09%, maar is nadien gestabiliseerd. Behalve de Duitse Bund stijgen overigens de staatsrentes in alle Europese landen.

Spanje zit nu officieel in een recessie

In de eerste drie maanden van dit jaar is de Spaanse economie met -0,4% gekrompen. In het vorige trimester was er ook al een mingroei van -0,3%. Zoals verwacht zit het land nu met twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei in een recessie. Over het hele jaar zou er een krimp van -1,7% zijn.

De regering van premier Mariano Rajoy zet zwaar het mes in de uitgaven om de financiële situatie van het land op orde te brengen, maar dat kost banen en dus ook groei. Het is overigens al de tweede recessie in Spanje op enkele jaren tijd.

Spanje worstelt met een ineenstorting van de vastgoedmarkt en de wankele gezondheid van de banken. De Spaanse schuldgraad ligt eigenlijk lager dan die van Duitsland, maar stijgt snel en het land stevent af op een begrotingstekort van 8,5% van het bruto binnenlands product. Ook een aantal autonome regio's in Spanje boeren financieel erg slecht.