Noorden bombardeert oliestad in Zuid-Soedan

Soedanese gevechtsvliegtuigen hebben vanmorgen opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Zuid-Soedanees grondgebied. Ze bestookten de markt en een brug in de belangrijkste oliestad in Zuid-Soedan. Beide landen ruziën om de oliegebieden op de grens.
Een groep Zuid-Soedanese soldaten

Bij de bombardementen van vanmorgen op de grensstad Bentiu vielen minstens één dode en een drietal gewonden. Een topman van het Zuid-Soedanese leger spreekt van een "provocatie" en een "ernstige escalatie".

De bombardementen volgen op weken van schermutselingen op de grens tussen zuid en noord. Gisteren heeft het Zuid-Soedanese leger zich teruggetrokken uit de streek rond het Heglig-olieveld, waar er zwaar gevochten is.

Beide landen sturen steeds meer troepen naar het betwiste grensgebied. De vrees is dan ook reëel dat het tot een open oorlog komt tussen Soedan en Zuid-Soedan. De Amerikaanse president Barack Obama en de Afrikaanse Unie hebben opgeroepen om de vredesgespreken te hervatten.

Zuid-Soedan scheurde zich af van het noorden in juli. De afscheiding was onderdeel van een vredesplan dat een einde moest maken aan 20 jaar van oorlog. Maar een einde aan het conflict is er dus nog steeds niet. Beide landen ruziën vooral om olie. De meeste oliegebieden liggen in het zuiden, maar de pijpleidingen lopen naar het noorden.

Sinds juli 2011 zouden bij de gevechten al zo'n 1.200 Zuid-Soedanese soldaten omgekomen zijn.