Prijzen voor de best vormgegeven boeken

In deSingel in Antwerpen zijn 17 prijzen uitgereikt voor de Best Vormgegeven Boeken. Met de prijzen worden de spots gericht op de rol van de boekontwerper, die zorgt voor een betekenisvolle eenheid tussen vorm en inhoud, tussen tekst en ontwerp.

In 11 categorieën kon de vakjury telkens drie titels bekronen. In twee categorieën -schoolboeken en e-books- werd dit jaar geen prijs uitgereikt. In totaal werden 17 boeken en 36 winnaars bekroond. De vormgever en de uitgever van het winnende boek delen hun trofee.

Er werd ook een Publieksprijs voor het Beste Boekomslag uitgereikt. Die ging naar de cover van "Mangat" (foto) van Nele Reymen, ontworpen door Kris Demey voor Uitgeverij Manteau.

Sector debatteert tijdens Staat van het Boek

De prijzen werden uitgereikt tijdens de derde editie van de Staat van het Boek, een evenement dat drie jaar geleden in het leven werd geroepen door Boek.be. Dit jaar werd het voor het eerst georganiseerd in samenwerking met Nederland, waar morgen ook een congresdag plaatsvindt.

De deelnemers debatteerden over hoe het boek er vandaag voor staat, over de toekomst van het boek en de uitdagingen die zich in de sector stellen. "Het was een zeer goede dag. Ik denk dat iedereen tevreden is", zei Geert Joris van Boek.be. "Er zijn soms snedige discussies geweest, en dat is ook goed".

Er waren een 200-tal mensen aanwezig: auteurs, vormgevers, uitgevers, boekverkopers, bibliothecarissen, opiniemakers, politici en lezers.