Socialisten willen opnieuw winnen in Kanaalgemeente

Blijft het gemeentebeleid in 2013 in Willebroek rood kleuren met de 47-Jarige Marc De Laet in de burgemeesterszetel? Die kans is reëel. Maar wie gaat met de socialisten mee besturen? De N-VA, die zonder kartelpartner CD&V naar de verkiezingen gaat, wil een grote rol spelen.

Burgemeester Marc De Laet (SP.A, foto) maakt er geen geheim van dat hij de sjerp wil behouden. Sinds hij de fakkel in 2004 van Elsie De Wachter overnam, heeft De Laet een mooi parcours afgelegd.

Logisch dat de socialisten hem voor hun kar spannen om de lijst te trekken. Hij is momenteel privé-secretaris van vicepremier Johan Vande Lanotte én populair in de kanaalgemeente.

De SP.A versterkt bovendien haar lijst voor het eerst met Rudi Kennes, een klinkende naam in het vakbondwereldje. Rudi Kennes verwierf vooral bekendheid als de man die tot aan het bittere einde voorop ging in de strijd tegen de sluiting van de Opel-fabriek in de Antwerpse haven.

“Ik kijk ernaar uit om mij op lokaal vlak te profileren. Het is al langer mijn ambitie geweest om binnen de lokale politiek mee aan het beleid te werken”, zegt hij.

Tegen wie?

Het weerwerk om de socialisten in Willebroek de sjerp af te pakken gaat vooral van twee partijen komen: CD&V, dat met schepenen Fons Moortgat en Tinneke Huyghe naar de verkiezingen gaat en anderzijds de N-VA, die met lijsttrekker, schepen van Openbare Werken en bedrijfsleider, Eddy Bevers aan de verkiezingsslag begint.

De N-VA, vandaag nog kartelpartner van CD&V, maakt een eigen lijst. Het slorpt alle vijf verkozenen van Willebroek Anders op, die niet langer met een aparte lijst opkomen.

“We hebben de voorbije zes jaar eigen accenten in het beleid kunnen leggen. We hebben plannen voor de vernieuwing van de Tuinwijk, Willebroek-Zuid en de verdere kernvernieuwing. Daar willen we werk van maken”, zegt CD&V-schepen en campagneleider Tinneke Huyghe.

“Maar ook wij willen werken aan een beter Willebroek. We willen dat Willebroek een veilige, propere én leefbare gemeente wordt, met een Vlaams familiaal karakter in de straten, wijken en dorpen en daarvoor hebben wij een ijzerstrek programma klaargestoomd”, stelt de 48-jarige N-VA-lijsttrekker, Eddy Bevers.

Nieuwe partij: EOS

Bij Groen verdwijnen de twee groene boegbeelden uit het verleden, Jan Van der Ven en Hugo Lejon, van het front. Zij gaan met EOS, een nieuwe (politieke) beweging, naar de verkiezingen.

EOS, de godin van de dageraad, staat voor Ecologisch, Onafhankelijk en Sociaal. “We willen een nieuwe wind door Willebroek laten waaien. EOS wil dat de asbeststorten eindelijk gesaneerd worden. Dat de European Market City langsheen de A12 op een stort wordt gebouwd, stoort ons eindeloos en we willen dat er ook een beter sociaal huisvestingsbeleid komt”, zeggen Lejon en Van de Ven.

Groen Willebroek zal zelf ook met een lijst naar de kiezer stappen. Speerpunt van deze lijst wordt Stefaan Van Aken. "Hij is onze enige kandidaat-lijsttrekker en zal dan ook het vertrouwen krijgen", zegt voorzitter Thierry Serrien. "Groen gaat onbevreesd de strijd om de linkerzijde aan."

Advocaat Jan Borgonie zal de liberalen opnieuw proberen op de rails te zetten. Vlaams Belang, dat bij de verkiezingen in 2006 nog 7 zetels pakte, zag de voorbije jaren drie raadsleden  onafhankelijk worden of overstappen naar LDD. Ook daar wordt het noodgedwongen kopje boven het water van het Willebroeks Zeekanaal houden.

Leo De Nijn

lees ook