Unieke opnames van Toots Thielemans in VRT-archief

Wolfgang Heiremans van de VRT-dienst documentatie & archieven heeft twee unieke 78 toerenplaten van Toots Thielemans ontdekt. De opnames behoren tot de eerste van Toots Thielemans, samen met een pianist en contrabassist.

Wolfgang Heiremans van de VRT was twintig jaar lang violist bij deFilharmonie en bij de Night of the Proms. Een tiental jaar geleden liet hij een viool bouwen bij vioolbouwer Fabien Gram. De twee raakten bevriend en een week geleden ontdekte Heiremans dat de vader van Gram ook de eerste bassist van Toots Thielemans was.

"Fabien Gram vertelde me dat zijn vader, André Gram, jarenlang heeft gewerkt  als bassist bij de NIR. Volgens Fabien Gram was zijn vader de eerste bassist van Toots Thielemans en hebben ze eind de jaren 40, ten laatste in 1950 enkele opnames gedaan. Het resultaat van die opnames zou op twee 78 toerenplaten te horen zijn", aldus Heiremans.

"Na lang aandringen en met de plechtige belofte dat ik er een digitale kopie van zou maken, mocht ik vorige week de twee 78 toerenplaten gaan halen", vervolgt Heiremans. Er zouden slechts drie exemplaren van de platen bestaan hebben, een voor elke muzikant die er op te horen is.

Toots speelt "Ne me quitte pas" voor koning

Naar aanleiding van zijn negentigste verjaardag komende zondag heeft Toots Thielemans vanmorgen een bezoek gebracht aan koning Albert en koningin Paola. Hij werd in het paleis in Laken in de bloemetjes gezet door de vorst en premier Di Rupo.

"Ik heb de koning een mondharmonica gegeven en ik heb voor hem "Ne me quitte pas" gespeeld. Op het einde heb ik ook een klein stukje van de "Brabançonne" gespeeld", zei Thielemans toen hij het paleis had verlaten.

Toots Thielemans wordt op 29 april 90 jaar oud. Vorige week stelde de muzikant "Toots 90" voor, een biografie en een huldeboek.