Waar komen al die gemeentevlaggen toch vandaan?

Elke gemeente heeft een eigen vlag die trots wappert aan het gemeentehuis. Ze zien er allemaal anders uit, en de ene is net iets opmerkelijker dan de andere. Wij selecteerden drie opvallende vlaggen en gingen voor u op zoek naar het verhaal.

Op de vlag van Damme ziet u een hond, een afbeelding die de legende van Damme eer aan doet. De volksmond vertelt een verhaal waarin de duivel zelf een rol speelt. Vermomd als hond zou hij drie dagen en nachten lang gehuild hebben, tot er een storm ontstond die een gat maakte in de dam. Alle moedige mannen van Damme gingen op zoek naar de hond, tot ze hem konden afmaken. Met het kadaver werd het gat in de dam gedicht waardoor Damme gered was en de duivel gedood.

Gooik in Vlaams-Brabant heeft drie hamers op haar vlag. Hoe dat komt, dat weet niemand helemaal zeker. Wat we wel weten is dat de gemeente in de 18e eeuw bestuurd werd door een adellijke familie: de Gottignies. Deze familie had de drie hamers als wapenschild, en zo is dit geleidelijk aan het symbool van de gemeente geworden.

Hoe de Gottignies aan deze hamers komen is niet helemaal zeker. Men denkt dat deze familie haar welstand heeft verworven uit steenkap, en dat ze daarom steenhamers als symbool heeft gekozen.

Heeft u ooit al eens gezocht naar het verband tussen Kinrooi en de posthoorns op haar vlag? Lang voor Kinrooi bestond, was het gebied van de gemeente onderdeel van het Graafschap Horn, met als wapenschild drie posthoorns.

Kinrooi heeft deze vlag gewoon overgenomen, kwestie van een dure designer uit te sparen.

lees ook