Wim Dries: "Geld naar openingsfeest C-Mine mag"

Is Genk te veel bezig met zelfpromotie en te weinig met de echte problemen? Het is een van de terugkerende vragen aan de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) bij Peeters en Pichal op Radio 1.

PVDA-kopman in Genk Harrie De Witte bindt de kat de bel aan: "We gaan van feest naar feest. Er is veel aandacht voor reclame, want alles moet goed gaan in Genk. Nochtans is dat niet zo. Genk is een van de armste gemeenten, op één na." Hij vraagt de burgemeester dan ook om "in plaats van city marketing naar problem solving te gaan".

Burgemeester Dries beaamt dat zijn coalitie city marketing belangrijk vindt. Er gaat "tussen 1 en 1,5 miljoen euro naartoe". Maar, benadrukt hij, dat is ook onder meer voor het huis-aan-huisblad, en "je moet de burgers toch op de hoogte stellen." Bovendien is het niet onbelangrijk om je eigen stad in de kijker te zetten. Want "Genk is het meest verborgen plekje in Vlaanderen."

Vooral C-Mine krijgt veel tegenkanting, omdat het een prestigeproject zou zijn waar te veel geld naartoe gaat. "We komen uit de sluiting van de mijnen. De eerste tien jaar hebben we sterk in wonen en werk geïnvesteerd. De daaropvolgende tien jaar in grote projecten om de stad een identiteit te geven en bij te dragen aan de economische ontwikkeling. C-Mine zit op die lijn", verdedigt Dries het project.

Dat er dus wat geld gaat naar de opening van C-Mine, met een feest en een "lipdub" op het liedje "Let's get the party started", "dat mag en moet", vindt de burgemeester.

Is het leuk wonen in Sledderlo en Langerlo?

Ook Genk heeft haar probleemwijken: Sledderlo, bijvoorbeeld. Die wijk wordt getroffen door heel wat vervuiling als gevolg van de industrie. Uit onderzoek blijkt dat kinderen in Genk-Zuid heel wat meer DNA-schade hebben dan kinderen elders. Toch staat het bestuur toe dat er in de buurt een nieuwe verkaveling wordt opgezet, en dat roept vragen op bij sommige mensen.

"Het is een privéverkaveling in woongebied. We hebben lang geprobeerd om verbouwing tegen te houden en hebben zelf al hectares opgekocht rond het terrein om ze niet te laten ontwikkelen", zegt de burgemeester. "Wij hebben geen wettelijke redenen om hen tegen te houden. Ons gevoel is dat heel wat mensen graag in die wijk wonen. Dat blijkt ook uit de stadsmonitor."

Ook Langerlo is zo'n probleemwijk. Eon, eigenaar van de nieuwe elektriciteitscentrale in de wijk, zou geen verplichte metingen meer moeten uitvoeren, zegt een luisteraar. De burgemeester spreekt dat tegen: "Ze hebben alleen een afwijking op het aantal metingen gekregen."

Tongeren: vijanden samen op de lijst

De inwoners van Tongeren maakt zich intussen vooral zorgen om de bereikbaarheid van het centrum na de heraanleg van de Markt. "Onze keuze is voor een historische binnenstad, dat je de auto's zoveel mogelijk bant", reageert burgemeester Patrick Dewael (Open VLD).

Daarnaast verbaast het de mensen hoe voormalige aartsvijanden CD&V en Open VLD plots samen een stadslijst kunnen gaan vormen. "De bedoeling is om de mensen die dezelfde visie hebben over de stad met elkaar te verenigen. We hebben vastgesteld met CD&V dat ze de laatste jaren systematisch zegden dat we goed bezig waren. Dus hebben we de krachten gebundeld."

lees ook