"Alsjeblief, je moet niemand zo mishandelen"

Scott Manyo, de 19-jarige asielzoeker uit Kameroen die is opgepakt omdat hij hier illegaal verblijft, klaagt in Terzake over mishandeling door de politie. Maar Freddy Roosemont, het Hoofd van de Dienst Vreemdelingenzaken, trekt zijn verhaal in twijfel.

Volgens Scott Manyo zelf zat hij op de trein op weg naar huis toen de politie hem opmerkte. Volgens de jongeman hebben de politieagenten hem behoorlijk agressief aangepakt. "Ze nemen mijn hand langs achteren vast en beginnen te slaan, in de trein", zegt hij aan de telefoon tegen Terzake.

"Alsjeblief, doe normaal, je moet niemand zo mishandelen", had Scott gereageerd. Naar eigen zeggen kwam hij vervolgens  terecht in Turnhout, waar hij doodmoe in een kleine cel terechtkwam, zonder drinkwater.

Freddy Roosemont, het Hoofd van de Dienst Vreemdelingenzaken, trekt zijn verhaal in twijfel en zegt dat het administratief verslag van de politie niets in die zin vermeldt. Bovendien heeft de jongeman volgens hem bij zijn aankomst in het gesloten centrum niets gemeld over een agressief optreden van de agenten die hem hadden opgepakt.

"Dit heeft al veel te lang geduurd"

Scott Manyo kwam in 2008, toen hij 15 was, naar ons land. Hij komt uit het Centraal-Afrikaanse land Kameroen, maar woont al vier jaar in Boortmeerbeek. Hij wordt door vrienden en kennissen het typevoorbeeld van integratie genoemd. Hij is scoutsleider en volgt een beroepsopleiding in de technische scholen in Mechelen. Scott spreekt Nederlands en wordt graag gezien. Maar hij heeft geen papieren en wordt dus uitgewezen. Hij zit in Merksplas opgesloten.

Het tragische verhaal van Scott herinnert aan het verhaal van Mauro in Nederland, enkele maanden geleden. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) wil nog niet ingaan op dit individuele geval, maar zou dat volgens Karin Temmerman, fractieleider van de SP.A in de Kamer, wel moeten doen.

"Dit heeft al veel te lang geduurd", zegt Temmerman in "De ochtend" op Radio 1. "Nu moet mevrouw De Block nagaan wat er moet gebeuren. Ze heeft het recht om het dossier in te kijken en samen met de Dienst Vreemdelingenzaken de mogelijkheden te bekijken. Ik denk dat ze dat ook moet doen."

"Ook voor Mauro in Nederland was er oplossing"

Temmerman herinnert De Block eraan dat ook voor Mauro een oplossing werd gevonden. "Ook in Nederland, waar de wetgeving nog veel strenger is, heeft men een oplossing gevonden. Mauro mag zijn studies afwerken. Ook hier moet bekeken worden wat mogelijk is."

Nochtans vindt ook Temmerman het moeilijk om een duidelijk standpunt in te nemen. "We mogen het niet hebben over een individueel geval."

De fractievoorzitter dringt aan op een snelle procedure. "Wanneer minderjarigen naar ons land komen, moeten we heel snel kunnen bepalen of die in ons land kunnen blijven of niet. Kunnen ze blijven, dan kunnen we een integratietraject uitstippelen. Als ze niet kunnen blijven, moeten we maken dat die jongeren met een pakketje kunnen terugkeren naar hun land van herkomst. "

De directeur van de school in Mechelen waar Scott les volgt, is alvast niet te spreken over de opsluiting van de jongen. "Het is een klap in het gezicht van die jongeren die een bijzonder goede basishouding en werkattitude hebben. Ik durf mijn hand in het vuur te steken voor deze jongen, want hij zal nergens een slecht rapport krijgen."