"Ik zal luisteren naar woede van extreemrechtse kiezer"

"Veroordeel de kiezers van het Front National niet." Met die niet mis te verstane woorden hengelt Nicolas Sarkozy naar de kiezers van extreemrechts. Een slimme zet van Sarkozy, want de vijver van Le Pen-kiezers waarin hij vist, is groot.

Op 6 mei volgt de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. In die ultieme ronde wordt de match tussen de socialist François Hollande en president Sarkozy beslecht. Hollande lag zondag, in de eerste ronde van de verkiezingen, voor op Sarkozy. Maar in de tweede ronde moeten ze de kiezers van de overige kandidaten weten te overtuigen om ook voor hen te stemmen.

Dat het electoraat van de extreemrechtse Marine Le Pen groot is, is ook Sarkozy niet ontgaan. Hij heeft zijn zinnen gezet op de 19,6% Franse kiezers die voor haar hebben gestemd tijdens de eerste ronde en is een charmeoffensief gestart.

Meteen zette hij de kloof tussen de FN-kiezer en zijn rivaal Hollande in de verf. "Er zijn geen goede en slechte stemmen. Ik heb gisteren gezien dat François Hollande diegenen beschuldigde die voor het Front National hebben gekozen."

Sarkozy stak de hand uit naar de kiezers van Le Pen. "Ik zal luisteren naar de woede van de FN-kiezers. Ik zal hen met een duidelijk engagement antwoorden."

Hollande kan naast zijn eigen kiezers ook rekenen op de steun van de linkse Jean-Luc Mélenchon en de groene kandidate Eva Joly. Mélenchon werd vierde in de eerste ronde, met 11,1% van de stemmen.

Maar de stemmen van de extreemrechtse kiezers zouden wel eens bepalend kunnen zijn voor wie op 6 mei aan het langste eind trekt: Hollande of Sarkozy.