"Je moet niet altijd luisteren naar de burger"

Volgens de burgemeester van Knokke-Heist, graaf Leopold Lippens, moet je niet altijd luisteren naar buurtcomités. "Zij denken aan de korte termijn, wij denken aan de lange termijn", vertelt hij in Peeters en Pichal op Radio 1.

Er is één partij aan de macht in Knokke-Heist: Gemeentebelangen. Onder leiding van graaf Leopold Lippens. De burgemeester die ten oorlog trok tegen de "frigoboxtoerist" en de Zilvermeeuw. Opmerkelijke uitspraken heeft hij nooit geschuwd, ook nu niet.

Lippens krijgt kritiek van enkele burgers die zeggen dat Knokke-Heist volgebouwd wordt. "Maar dat is niet zo", aldus de burgemeester. "In totaal is Knokke-Heist 5.600 hectaren groot. Meer dan 3.000 hectaren is landbouwgrond."

Maar die landbouwgrond ligt natuurlijk niet in het centrum van Knokke. Daar klagen inwoners over het nieuwe casino, dat zonlicht wegneemt. "Tja, toen de Eiffeltoren gebouwd werd in Parijs werden er ook meer dan 500.000 protesthandtekeningen verzameld van buurtbewoners. Je zou nu eens moeten beslissen om de toren neer te halen, je zou miljoenen protestbrieven krijgen", klinkt het.

"Buurtcomité's denken altijd aan de korte termijn, maar een bestuur denkt aan de lange termijn." Op de vraag of Lippens burgers lastig vindt, antwoordt hij als volgt: "Maar nee natuurlijk niet. De Raad van State, die is lastig. Een burger met wat problemen betaalt daar 20 euro en heel de procedure wordt stilgelegd."

"Ik ben een echte democraat"

De N-VA en Vlaams Belang zijn de enige alternatieven voor Gemeentebelangen in Knokke-Heist.De N-VA verwijt Lippens "ondemocratisch" te zijn. Uitspraken als "je moet niet altijd naar de burger luisteren" en het feit dat er maar één partij aan de macht is in Knokke-Heist voeden de grieven van de N-VA.

"Ik ben een echte democraat", aldus Lippens. "Politiek is niet mijn fulltime job. Als de burger mij niet wil, dan ben ik onmiddellijk weg. Gemeentebelangen in Knokke-Heist is opgericht om de politieke strubbelingen van na de Tweede Wereldoorlog op te lossen. Als alle neuzen in dezelfde richting wijzen, kunnen we samen gaan voor het beste in Knokke-Heist."

Dat de N-VA niet mee in Gemeentebelangen zit, vindt Lippens niet erg. "De drie oprichters van de N-VA in Knokke-Heist staan wel op onze lijst. Slechts enkele anderen voelden de nood aan een eigen partij."

Doet hij het of doet hij het niet?

Leopold Lippens wil nog niet zeggen of hij in oktober zijn lijst zal trekken of duwen. "Maar het zal wel zeker één van de twee zijn". Naar eigen zeggen is zijn plaats op de lijst nog niet beslist. "Dat hangt van heel wat factoren af", klinkt het.

De belangrijkste factor is gezondheid. Lippens is nu 71 jaar, nog eens zes jaar burgemeester zijn is niet vanzelfsprekend. Een andere optie zou kunnen zijn dat hij niet de hele legislatuur uitdoet. Maar Lippens houdt de lippen op elkaar. "Mijn gezondheid en die van mijn familie zullen altijd primeren. Welke rol ik binnenkort zal spelen in de gemeentepolitiek zullen we binnenkort zien. De kiezer beslist."

lees ook