"Man liet honderden sms'jes verdwijnen na olieramp"

De Amerikaanse autoriteiten hebben een voormalige ingenieur van oliemaatschappij BP opgepakt die ervan verdacht wordt bewijsmateriaal van de olieramp in de Golf van Mexico te hebben vernietigd. Dat heeft het Ministerie van Justitie bekendgemaakt. Het gaat om de eerste officiële beschuldiging in de zaak.

In april 2010 vond een explosie plaats op het booreiland Deepwater Horizon in de Golf van Mexico. Daarbij kwamen elf mensen om het leven, en er stroomde naar schatting minstens 750 miljoen liter olie in zee. Het was de grootste milieuramp die de VS ooit meemaakte met een booreiland op zee.

In de zaak is vandaag een eerste arrestatie verricht. Kurt Mix, een voormalige ingenieur van de oliemaatschappij BP die het boorplatform uitbaatte, wordt ervan verdacht meer dan 300 sms-berichten bewust te hebben laten verdwijnen.

Uit die berichten bleek dat de hoeveelheid olie die in zee stroomde veel groter was dat wat BP later zou toegeven, en ook dat de inspanningen die BP leverde om het lek te dichten, faalden. Het ging om sms-verkeer tussen hem en een hoger geplaatst figuur.

De 50-jarige Kurt Mix wordt onder meer "obstructie van het onderzoek" ten laste gelegd. Mix riskeert 20 jaar cel and torenhoge boetes.