"Stop de vete onder Vlaamse partijen"

De voorzitters van onder meer het Taal-Aktiekomité en het IJzerwakecomité hebben een open brief rondgestuurd waarin ze de N-VA en Vlaams Belang oproepen om hun onderlinge vete te staken. "We zijn verontrust en geïrriteerd door de koude oorlog tussen beide formaties", klinkt het.

De aanleiding van de open brief zijn uitspraken van Jan Jambon (N-VA) in de media. Hij verklaarde dat de N-VA in geen enkele gemeente akkoorden zal sluiten met Vlaams Belang. "We geloven niet in hun maatschappelijk beeld", klonk het.

Ook Filip Dewinter, kopstuk van Vlaams Belang, liet zich al laatdunkend uit over de N-VA. "Bart De wever zal hoogstens twee jaar burgemeester zijn in Antwerpen", liet hij zich ontvallen. Verder vreest hij dat De Wever "de kruiwagen van de SP.A" wordt.

Verenigingen die lobbyen voor Vlaamse onafhankelijkheid, zoals het Taal-Aktiekomitie en het IJzerwakecomité, zijn deze tweestrijd beu. "In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van dit najaar is de profileringsdrang van elke partij en elke kandidaat zeer groot. Dat is een normaal gegeven. Maar als deze profilering botst met de politieke essentie, die door de achterban wordt bewaakt, dreigt er een probleem", klinkt het.

"De principiële weigering van de N-VA om in enige gemeente samen te werken met Vlaams Belang, treft de Vlaamse beweging in haar ziel. Wanneer de ene Vlaamse partij de andere in de ban slaat, speelt ze onomwonden in de kaart van het status-quo."

lees ook