Arbeidskosten België duurste in de EU

Ons land was vorig jaar het land met de duurste kostprijs per uur arbeid in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Op het continent is enkel Noorwegen nog duurder.

Het gemiddelde in de Europese Unie inzake arbeidskosten per uur per werknemer lag op 23,1 euro. Met 3,5 euro per uur is Bulgarije daar de absolute koploper (of rode lantaarn zoals u wil). Voor alle duidelijkheid: het gaat om de kostprijs van arbeid en die is de som van de loonkosten en andere kosten zoals de sociale bijdragen door de werkgever.

Uit de vergelijking blijkt dat ons land het duurst is. Gemiddeld kost een uur arbeid hier 39,3 euro. Ons land gaat hier de Scandinavische landen zoals Zweden (39,1 euro) en Denemarken (38,6 euro) vooraf.

Iets meer relevant misschien zijn ook de buurlanden zoals Luxemburg (33,7 euro), Frankrijk (34,2 euro), Nederland (31,1 euro) en Duitsland (30,1 euro). In heel Europa gaat enkele Noorwegen (geen EU-lidstaat) ons nog vooraf.

Ter vergelijking: in 2010 was ons land ook al het duurste voor de werkgevers met een gemiddelde arbeidskostprijs van 38,2 euro per uur.

De cijfers zullen hoe dan ook de discussie over de hoge kosten voor arbeid in ons land aanzwengelen.