Binnenkort mijnbouw op asteroïdes?

Een groep ondernemers overweegt om zeldzame mineralen en brandstoffen te delven op voorbijvliegende asteroïdes. Dat zou over enkele decennia al het geval moeten zijn, maar critici twijfelen aan de hoge kostprijs.

Het bedrijf Planetary Resources wordt onder meer gefinancierd door Larry Page en Eric Schmidt van Google, filmmaker James Cameron (links), de pionier van ruimtetoerisme Eric Anderson en Ross Perot Jr, zoon van de gewezen presidentskandidaat in de VS.

Volgens hen gaat het om een grote investering, maar is het mogelijk om over enkele decennia winsten te boeken door het delven van dure en zeldzame mineralen op asteroïdes die voorbij de aarde scheren.

Volgend jaar zouden er al ruimtetelescopen gelanceerd worden om die asteroïdes op te sporen. Onbemande ruimtetuigen die op asteroïdes zouden landen om grondstoffen te delven, zouden pas later aan de orde zijn.

Enkele van de initiatiefnemers zoals Eric Schmidt en James Cameron zijn ook betrokken bij onderzoek van de diepste punten van de oceanen en daar spelen ook commerciële motieven mee. Tot nu toe zijn er concrete plannen voor  "duur toerisme" in de diepzee en in de ruimte, maar voor het eerst zijn er nu ook plannen voor een soort ruimtemijnbouw.

Critici wijzen op de hoge kosten die aan ruimtevluchten verbonden zijn, ook aan onbemande. Ze achten dat soort mijnbouw technisch wel mogelijk, maar denken niet dat dat winstgevend kan worden. De toekomst zal dat dus uitwijzen.