Blijft Philippe Moureaux burgemeester?

PS-kopstuk Philippe Moureaux -ondertussen 72- is al 20 jaar burgemeester in Sint-Jans-Molenbeek en hij is vast van plan om dat te blijven. Omdat hij onverslijtbaar is én omdat hij onvervangbaar is. Maar zijn Lijst van de Burgemeester komt verzwakt aan de start.
Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen stelt Philippe Moureaux zich opnieuw kandidaat-burgemeester.

Philippe Moureaux geeft niet op. Net als Louis Tobback, de burgemeester van Leuven, is hij ondertussen al in de zeventig. Maar de fakkel overdragen, daar denkt hij niet aan.

Al is de vraag is niet zozeer of Moureaux er zelf nog eens zes jaar wil bijdoen, maar wel of er iemand is die de burgemeesterssjerp van hem kan overnemen. Voorlopig lijkt het erop dat niemand in de gemeente nog maar tot aan zijn hielen komt en men niet om hem heen kan.

Moureaux incontournable?

Philippe Moureaux is het gezicht van Molenbeek. Zijn nationale bekendheid straalt af op de gemeente. In de jaren 80 was hij bijna onafgebroken minister en vicepremier in de opeenvolgende federale regeringen en hij is minister van Staat.

Op zijn rijk gevulde cv staat sinds 1992 ook "burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek". Na 20 jaar onafgebroken burgemeesterschap lijkt Moureaux nog steeds incontournable.

Bij gebrek aan opvolging in eigen rangen en bij gebrek aan uitgesproken concurrentie bij de andere partijen ziet het ernaar uit dat Moureaux gedoemd is om zichzelf opnieuw op te volgen. De enige uitdager die hem parten kan spelen is schepen van middenstand en economie Françoise Schepmans (MR). Maar haar bekendheid is, in vergelijking met Moureaux, gering.

Opnieuw twee Nederlandstalige schepenen?

Molenbeek heeft op dit moment twee Nederlandstalige schepenen. Dat is eerder uitzonderlijk voor een Brusselse gemeente. De meeste van de 19 gemeenten van het Gewest hebben geen of maximaal één Nederlandstalige schepen.

In Molenbeek is dat anders. Jef Van Damme (SP.A) is er momenteel schepen van Mobiliteit, Nederlandstalig Openbaar Onderwijs en Nederlandstalige Cultuur. Jan Gypers (Open VLD) is schepen van Openbare Reinheid, Groene Ruimte en Leefmilieu.

Beiden zullen zich opnieuw kandidaat stellen. Of er in de volgende legislatuur opnieuw twee Nederlandstaligen in het college van burgemeester en schepenen worden opgenomen is echter lang niet zeker.

Lijst van de Burgemeester uitgedund

In 2006 trok Moureaux met een Lijst van de Burgemeester (LB) naar de kiezer. Daarin waren naast de PS en de SP.A ook CDH en CD&V opgenomen. Op die manier haalde de LB 19 zetels binnen, MR-Open VLD haalde er 16.

Moureaux had het deze legislatuur zonder de liberalen kunnen doen, maar koos ervoor om de groenen uit de meerderheid te houden en de liberalen aan boord te hijsen. In de voorgaande legislatuur, 2000-2006, was dat nog omgekeerd. Een en ander had te maken met de vete tussen het Schaarbeekse Ecolo-boegbeeld Isabelle Durant en de Brusselse PS.

Christendemocraten komen apart op

Voor de komende verkiezingen zullen de christendemocraten niet meer op de Lijst van de Burgemeester staan. Nu CDH en CD&V apart opkomen liggen de kaarten anders dan in 2006 en zouden de liberalen wel eens boven de LB kunnen wippen.

Dat kan Moureaux alsnog stokken in de wielen steken. Uitkijken dus hoe de kiezer de kaarten zal schudden.

Nick Resmann

lees ook