China roept Soedan en Zuid-Soedan op tot kalmte

De Chinese president Hu Jintao roept Soedan en Zuid-Soedan op tot meer terughoudendheid in het oplaaiende grensconflict tussen beide Oost-Afrikaanse landen. Momenteel brengt de Zuid-Soedanese president Salva Kiir een officieel bezoek aan China.

Zuid-Soedan werd pas vorig jaar onafhankelijk van Soedan, na een bloedige burgeroorlog die decennialang heeft aangesleept. De relaties tussen beide landen blijven erg gespannen omdat er betwisting blijft bestaan over een aantal grensgebieden waar olie wordt gewonnen. 

Vorige week escaleerde het conflict toen Zuid-Soedan het olieveld van Heglig bezette, volgens Juba ter vergelding van bombardementen door de Soedanese luchtmacht. Inmiddels hebben de Zuid-Soedanezen zich teruggetrokken uit Heglig, maar dat betekent geenszins dat het geweld nu ophoudt. Vorige nacht nog heeft de Soedanese luchtmacht opnieuw bombardementen uitgevoerd in de grensregio.

Intussen blijven de leiders van beide landen stoere taal spreken. "Onze buren in Khartoem hebben de oorlog verklaard aan Zuid-Soedan", liet de Zuid-Soedanese president optekenen in Peking. Kiir zoekt steun uit China, maar het is verre van zeker dat hij die ook zal krijgen.

China heeft belangen in grote delen van Afrika, en ook in Soedan en Zuid-Soedan, waar Peking vooral geïnteresseerd is in de olie die er wordt opgepompt.