De cipiers pikken voorgestelde afvloeiingen niet

De onderhandelingen tussen minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) en de vakbonden van het gevangenispersoneel zijn afgesprongen. De vakbonden pikken het vooral niet dat er een kleine 400 cipiers zouden afvloeien, een voorgestelde besparingsmaatregel van de federale overheid.

Er heerst onrust in de rangen van het gevangenispersoneel. Dat bleek eens te meer eerder deze maand, toen de cipiers in een aantal gevangenissen het werk neerlegden na een brutale ontsnapping uit de instelling van Aarlen. Vorige week was er nog sprake over 1.000 cipiers die in dienst moeten worden genomen voor de nieuwe gevangenissen.

Toch liet Turtelboom vorige week al optekenen dat er procentueel meer cipiers zijn in ons land dan in andere landen. Vandaag blijkt dat de federale overheid een kleine 400 cipiers wil laten afvloeien.

Onaanvaardbaar vinden de vakbonden dat. Ze eisen dat Turtelboom geld vindt om die afvloeiingen te vermijden. En de minister lijkt daar wel oor naar te hebben. "Ik ga dit dossier bespreken op de kern, omdat elk departement moet besparen in aantal personeelsleden. Alleen zit je natuurlijk in de gevangenissen in een andere situatie. We hebben een permanente overbevolking van twintig procent en dan met minder penitentiaire beambten werken, is een moeilijke situatie."

De vakbonden dreigen met acties als er toch afvloeiingen komen. Vrijdag gaan beide partijen rond de tafel zitten.