De Vlaamse Leeuw is gesloopt in Kluisbergen

De N-VA veroorzaakt ophef in Kluisbergen. De partij breekt met CD&V en de voorzitter plant fier zijn vlag met de Vlaamse Leeuw in de tuin. Maar die Leeuw ging tegen de grond.

De polarisatie van de politiek in Kluisbergen is niet alleen in de gemeenteraad te merken. Luc Vanden Bossche, voorzitter van de N-VA, kreeg thuis drie keer bezoek van vandalen. Hij vindt die acties een “aanslag op zijn politieke overtuiging”.

Anderen merken op dat hij graag over het randje gaat. Er is - volgens verschillende partijen - een stilzwijgende afspraak dat er geen politieke symbolen het straatbeeld mogen verstoren. Vanden Bossche had een vlaggenmast met Vlaamse Leeuw in zijn tuin gezet. Onbekenden hebben dit Vlaamse symbool ’s nachts gesloopt.

"Zijn wil is wet"

Ook de relaties tussen personen zijn gepolariseerd. Er zijn twee grote kampen. Gemeentebelangen van de liberale burgemeester, met een absolute meerderheid van negen verkozenen.

Bij de oppositie staat  Kluister sterk, een kartel van CD&V, N-VA en onafhankelijken. Zij zijn scherp voor de burgemeester. Jean-Paul Martin (CD&V): “De burgemeester is dictatoriaal. Zijn wil is wet.“ Bij de N-VA hetzelfde geluid: “Als hij geen gelijk krijgt, lokt hij meteen een stemming uit. Alle argumenten worden simpelweg van tafel geveegd."

De burgemeester haalt zijn schouders op. “Nonsens. De bewoners weten dat ik met iedereen spreek. Ze kennen me."

Ook ruzie tussen oppositie

Maar nu botert het niet meer binnen de oppositiepartij Kluister. Bij de vorige verkiezingen was niemand van de N-VA verkozen. Maar nu waagt de partij haar kans en gaat alleen naar de kiezer. De SP.A heeft nu twee verkozenen.

De breuk binnen de oppositiepartij Kluister is goed nieuws voor de burgemeester. Hoe meer kleine partijen deelnemen, hoe groter de kans is om zijn absolute meerderheid te houden.

Erik Wijnen

lees ook