Dieet niet gevolgd? Minderwaardige behandeling

In Hongarije zullen diabetici die hun dieet niet goed volgen, niet langer van de beste behandeling voor hun suikerziekte kunnen genieten. Tegenstanders van deze nieuwe wet zeggen dat de dieetproducten te duur zijn.

De Hongaarse regering wil besparen in de uitgaven van de gezondheidszorg en kijkt daarbij onder anderen naar mensen met suikerziekte. Vanaf 1 juli moeten zij elk trimester hun bloed laten controleren om na te gaan of ze niet te veel koolhydraten hebben gegeten.

Als de glucosewaarde twee keer per jaar hoger ligt dan de maximumwaarde uit het ministrieel decreet, krijgen ze een sanctie.

Ze zullen niet langer de beste -en duurste- behandeling krijgen met analoge insuline, maar de arts moet hen dan een goedkopere en minder efficiënte behandeling voorschrijven, met name met menselijke insuline. De patiënten zullen ook een groter deel van de behandeling zelf moeten betalen.

In Hongarije zijn er zo'n 500.000 diabetici. Minderjarigen en mensen met een zware vorm van diabetes zijn vrijgesteld van de maatregel.

"Dieetproducten zijn te duur"

"De medicijnen voor diabetici kosten 30 miljard forint (100 miljoen euro). Het is niet nuttig om belastinggeld te verspillen aan mensen die zelf niets doen om het product te laten werken", rechtvaardigt de regering-Orban het decreet.

Tegenstanders van de wet, onder wie veel artsen, zeggen dat de diabetici vaak niet anders kunnen dan afwijken van het strikte dieet. Volgens de Hongaarse dokter Laszlo Bene zijn de patiënten niet van kwade wil, maar hebben ze meestal niet genoeg geld om de moderne dieetproducten te betalen.