Einde voor Waalse steun aan luchthavens?

Het Waalse Gewest overweegt om de steun aan de luchthavens van Bierset nabij Luik en Brussels-South bij Charleroi te laten uitdoven. De Europese Unie heeft eerder al bedenkingen geuit tegen die overheidssteun aan onder meer Ryanair in Charleroi.

Sinds 2001 heeft Sowaer -de investeringsmaatschappij van het Waalse Gewest voor de luchtvaart- al flink wat geld gepompt in de Waalse luchthavens. Het gaat om 281 miljoen euro voor Bierset nabij Luik en 219 miljoen euro voor Brussels-South bij Charleroi.

Tot 2020 zou het nog eens gaan om 26 miljoen euro voor Charleroi (boven) en 114 miljoen euro voor Luik (links). Dat geld wordt onder meer gebruikt voor veiligheid, brandveiligheid en de dekking van investeringen. Daarnaast is er nog extra geld voor de aankoop en isolatie van woningen rond de luchthavens. 

In de kranten L'Echo en Le Soir toont Waals minister van Luchtvaart André Antoine (CDH) zich erg tevreden over het succes van de luchthavens in Wallonië. Die zijn de voorbije jaren fors gegroeid, onder meer door het lokken van maatschappijen. Zo heeft Ryanair van Charleroi een belangrijke Europese hub gemaakt en heeft koerierdienst TNT Express hetzelfde gedaan in Luik. 

Toch vindt minister Antoine dat de tijd gekomen is dat private partners de fakkel van de toekomstige investeringen overnemen. Wel wil hij dat Sowaer actief betrokken blijft bij de strategie van de luchthavens.

De Europese Commissie heeft al eerder bedenkingen geuit bij de overheidssteun voor Bierset en Charleroi. Een ander heikel punt is de overname van TNT Express door concurrent UPS waardoor de toekomst van de pakjesdienst in Bierset minder duidelijk wordt.

Sowaer en de vijf luchthavens

De investeringsgroep Sowaer werd in 2001 opgericht en heeft het Waalse Gewest als enige aandeelhouder. Via de maatschappij wou die Bierset en Charleroi Brussels-South uitbouwen tot polen om de economische activiteit in die twee regio's aan te zwengelen, wat ook vrij goed gelukt is.

Sowaer bezit nu 24,15% van de luchthaven van Bierset en 22,56% van die van Charleroi. Daarnaast is Sowaer ook de enige aandeelhouder van kleine vliegvelden nabij Cerfontaine in Henegouwen en die van Saint-Hubert en Spa in de Ardennen.