Fitch vindt Nokia rommel, maar Ford niet langer

De kredietbeoordelaar Fitch heeft de rating van de Finse gsm-producent Nokia verlaagd tot de rommelstatus. Anderzijds kan de Amerikaanse autoproducent Ford dan weer het etiket "junk" van zich afschudden.

Vorige week had Fitch de rating van Nokia al verlaagd tot BBB-, net boven de "rommelstatus". Nu doet Fitch er een schepje boven op en laat het Nokia afdalen tot BB+, net onder de rommellimiet. Bovendien krijgt Nokia een negatief vooruitzicht.

Nokia, ooit de dominante producent van mobiele telefoons, heeft te kampen met zware concurrentie van onder meer Apple, Samsung, LG en HTC. Het bedrijf heeft vorig kwartaal met meer dan 929 miljoen euro verlies afgesloten.

Nokia begrijpt de ratingverlaging niet goed. Volgens de financiële topman Timo Ihamuotila is de onderneming financieel gezond en zit die bovenop 4,9 miljard euro cash.

Ford kruipt uit het dal

Beter nieuws was er voor de Amerikaanse autoproducent Ford. Die zag de rating bij Fitch in omgekeerde richting gaan, van BB+ naar BBB-. In mensentaal kruipt Ford daarmee net boven de limiet van de "junkstatus".

Ford zat sinds 2005 in de categorie "junk" toen het miljarden dollars verloor. De groep kon weliswaar met een gerechtelijk akkoord vermijden dat concurrenten General Motors en Chrysler te beurt viel, maar ging door een moeilijke herstructurering waarbij onder meer de filialen Volvo Cars, Jaguar en LandRover verkocht werden.

De laatste jaren heeft Ford met nieuwe modellen de Amerikaanse consument kunnen boeien. In Europa blijft Ford evenwel nog verlies maken.