Groen guerrilla lenteoffensief in Molenbeek

Groen Molenbeek, Jong Groen en de Brusselse Groen-fractie trekken vanavond met schopjes en spades ten strijde naar het Weststation in Molenbeek. Met een “guerrilla gardening” actie wil Groen de verloederde stationsbuurt letterlijk opfleuren.

“Guerrilla gardening is een internationaal fenomeen waarbij een deel van de openbare ruimte, vaak een verloederde buurt of een betonnen pleintje, wordt ingepalmd met zaadjes, bloemen en planten”, weet Annemie Maes, voorzitter van de Brussels Groen-fractie.

Zo een bloemenrevolutie moet de levenskwaliteit en het samenhorigheidsgevoel van buurtbewoners verbeteren. “Dit is al ons derde lenteoffensief. De locaties die we vorige jaren hebben aangepakt, zijn nu een stuk aangenamer. Buurtbewoners respecteren en waarderen zo een groene opknapbeurt enorm”, aldus Annemie Maes.

Vele handen

De rol van de buurtbewoners is een belangrijke factor in het slagen van de nieuwe gemeenschapstuin. “Tijdens de guerrilla actie gaan we een combinatie van zaden en bloeiende bloemen planten. Dat plantwerk zal enkel een mooi en langdurig resultaat opleveren indien enkele buurtbewoners willen instaan voor de zorg en het onderhoud.”

Een week geleden kregen de buurtbewoners van het Weststation in Molenbeek een brief in de bus. Iedereen die mee de omgeving wil opknappen, kan vanavond afzakken richting het Weststation met schopje, harkje, gieter en handschoenen.

“Wat je in huis hebt, neem het mee. Vele handen maken licht werk”, vertelt Annemie Maes enthousiast.

Voor het kartel Ecolo-Groen Molenbeek is de guerrilla plantsessie meer dan een jaarlijks lenteoffensief. “Meer groen in Molenbeek is een belangrijk campagnethema voor ons”, zegt Annalisa Gadaleta, voorzitster van Groen Molenbeek.

lees ook