Hogere echtscheidingstaks, met "sociale correcties"

De Vlaamse regering is tot een akkoord gekomen over de echtscheidingstaks. Die gaat omhoog van 1 naar 2,5%. Maar er komen een aantal sociale correcties. Na een lange discussie in het Vlaams Parlement is daarover een akkoord bereikt. De oppositie brandt het compromis af.

De echtscheidingstaks is een belasting die moet worden betaald wanneer een onroerend goed moet worden verdeeld bij een echtscheiding. De partner die de helft van het huis overkoopt, moet de taks betalen.

Die taks bestond al, maar wordt verhoogd van 1% naar 2,5%. Dat is meer dan de eerder afgesproken 2%, maar de extra verhoging is nodig om budettair neutraal te zijn, zegt minister-president Kris Peeters (CD&V).

De SP.A wilde de echtscheidingstaks afschaffen of tenminste wijzigen. Op vraag van de SP.A zijn er in de nieuwe regeling enkele sociale correcties opgenomen:

  • Er is een vrijstelling tot 50.000 euro
  • De vrijstelling is te verhogen met 20.000 euro per kind

Op die manier zal iemand die bij een echtscheiding een bescheiden woning overkoopt en veel kinderen heeft, minder taks betalen dan een alleenstaande met een grote villa.

De verhoging van de taks maakt deel uit van de maatregelen die de Vlaamse regering neemt om de begroting in evenwicht te houden. De oppositie schreeuwde moord en brand en beschuldigde de Vlaamse regering ervan de begroting op orde te houden op de kap van scheidende mensen, die sowieso al in de problemen zitten. Open VLD, LDD, Groen en Vlaams Belang spreken dan ook van een "miserietaks".

Vorige week maakte minister-president Kris Peeters zich boos op de SP.A omdat die partij via de media had bekendgemaakt dat ze de oorspronkelijke "miserietaks" eigenlijk niet zag zitten. "We hebben daar een goed gesprek over gehad", zegt Peeters vandaag. Maar hij houdt de druk op de rode ketel, want volgens hem kan de nieuwe taks door de hele heisa maar op 1 juli ingaan in plaats van op 1 april. "Voor dit jaar betekent dit een minderopbrengst van 10 miljoen euro, en daar moeten we nog een oplossing voor zoeken."

"Draak van een compromis"

"Dit is een draak van een compromis waar iedereen finaal nog altijd meer zal betalen", reageert fractieleider Sas Van Rouveroy van Open VLD. De Vlaamse liberalen willen de hele "miserietaks" afschaffen.

"Iedereen met een huis boven de 250.000 euro die geen kinderen heeft - zo zijn er ook nog altijd veel - zal nog meer betalen dan in hun oorspronkelijke voorstel", zegt Van Rouveroy. "En wie een bescheiden huisje van 100.000 euro heeft en geen kinderen, zal nog altijd 250 euro meer betalen dan nu".

"De miserietaks wordt gewoon een gecamoufleerde miserietaks", fulmineert fractieleider Filip Watteeuw van Groen. "De sociale correcties zijn veel te mager en het blijft gewoon een verhoging. Dit is volksverlakkerij", vindt Watteeuw.

Ook LDD vindt het bereikte compromis maar niks. "Een asociale maatregel zonder scherpe kantjes wordt niet ineens sociaal", zegt fractieleider Lode Vereeck.