Hongerstakers VUB stoppen met actie na 102 dagen

De hongerstakers op de Vrije Universiteit Brussel (VUB) stoppen na 102 dagen met hun actie. Dat meldt rector Paul De Knop. De 23 hongerstakers ontzegden zich meer dan drie maanden alle eten, in de hoop papieren te krijgen om in ons land te kunnen blijven. In de loop van de dag is een overleg met DVZ gepland.

De hongerstakers huisden in de gebouwen van de Vrije Universiteit Brussel. Dat ze het zo lang volhielden, danken ze aan het drinken van thee, water en suikerwater. Anders zouden de actievoerders waarschijnlijk allemaal zijn omgekomen.

102 dagen geleden begonnen 23 mensen zonder papieren aan een hongerstaking om een verblijfsvergunning van een jaar en een werkvergunning te eisen.

2 van de 23 hongerstakers waren twee weken geleden al overgebracht naar het ziekenhuis. Hun toestand was te kritiek geworden om hen ter plaatse te laten. Maar de actievoerder die zijn lippen toenaaide, bleef doorgaan, samen met de 20 andere actievoerders. Tot vandaag dus, want de hongerstaking is gebroken.

De actievoerders beslisten samen om de actie te stoppen omdat de gezondheidsrisico's te groot werden. "Gisteravond was er nog een vergadering met de hongerstakers waarop de groep rond 22 uur besliste om er een punt achter te zetten omdat de actie te gevaarlijk werd voor hun gezondheid", zegt priester Daniel Alliët van het Kollektief Sans-Papiers VUB.

"Ze zijn samen begonnen en hebben besloten om samen hun actie te beëindigen." In de loop van de dag is er nog overleg gepland met de Dienst Vreemdelingenzaken. "We houden wel een stok achter de deur als het overleg met DVZ niets oplevert", zegt Alliët.

"Regularisatiecampagnes sporen aan tot extreme acties"

Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Racismebestrijding en Gelijkheid van Kansen was naar aanleiding van de hongerstaking niet mals voor het asiel- en migratiebeleid. "Regularisatiecampagnes voor mensen zonder papieren zijn wellicht geen goed idee geweest omdat ze mensen aansporen tot extreme acties, zoals hongerstakingen", zei De Witte.