James Murdoch blijft ontkennen dat hij iets wist

James Murdoch, de zoon van mediamagnaat Rupert Murdoch, is dinsdag voor de commissie-Leveson verschenen in Londen. De onderzoekscommissie buigt zich over het afluisterschandaal bij de inmiddels opgedoekte Britse tabloid News of the World.

"Ik wou vermijden om in een bliksemafleider te veranderen", motiveerde James Murdoch zijn ontslag als voorzitter bij News International en British Sky Broadcasting in februari. Vorig jaar moesten James en Rupert Murdoch zich samen verantwoorden voor het hacken van telefoons op de redactie van News of the World.

Murdoch junior blijft vandaag ontkennen dat hij op de hoogte was van de afluisterpraktijken bij de tabloid News of the World. De Britse tak van News International geeft nog steeds The Sun en The Times/The Sunday Times uit.

Woensdag en donderdag verschijnt de 81-jarige Rupert Murdoch voor de commissie-Leveson. In de nasleep van het afluisterschandaal bij News of the World kwamen ook gelijkaardige praktijken bij The Sun aan het licht. De commissie-Leveson onderzoekt alle wanpraktijken in de Britse media van de voorbije jaren.

"Begin van een politieke storm"

Het afluisterschandaal brengt ook de Britse politieke wereld in nauwe schoentjes. Tijdens de hoorzitting vandaag bleek dat de Murdochs druk uitoefenden op premier Cameron en zijn ministers bij de overname van het televisiebedrijf BSkyB. De regering zou die overname zeer genegen geweest zijn.

Minister van Cultuur Jeremy Hunt, die het overnamebod moest overzien, ziet zijn positie wankelen. Oppositiepartij Labour heeft intussen al zijn ontslag geëist. "Dit is het begin van een politieke storm", zegt correspondente Lia van Bekhoven in Londen.