Media mogen foto's niet zomaar van net plukken

Persoonlijke gegevens of foto's op een eigen website of een socialenetwerksite mogen niet zomaar door andere media worden overgenomen. Dat zegt de Raad voor de Journalistiek in een nieuwe richtlijn die is goedgekeurd en opgenomen in de Journalistieke Code.

Aanleiding voor de nieuwe richtlijn was de discussie over de berichtgeving na de busramp in Sierre. Sommige kranten hadden toen klasfoto's gepubliceerd die ze op het internet hadden gevonden.

De richtlijn moet duidelijk maken wanneer foto's en gegevens van persoonlijke websites of sociale media mogen worden overgenomen. Zonder toestemming kan dat alleen als het gaat om erg belangrijke informatie die het recht op privacy overstijgt. Met foto's of gegevens van minderjarigen of slachtoffers moeten de media bovendien erg voorzichtig omspringen.

Bekende of publieke figuren moeten wel meer dan anderen aanvaarden dat privégegevens die ze op het internet zetten en die publiek toegankelijk zijn, openbaar worden gemaakt voor verslaggeving.