NASA-kip Camilla verkent de stratosfeer

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie heeft een rubberen kip de lucht in gestuurd om onderzoek te doen naar de effecten van straling. Camilla, zoals de mascotte heet, voerde haar taak met verve uit en bracht leuke kiekjes mee naar huis.

De Russische hond Laika was het eerste dier in de ruimte toen ze in 1957 met de Spoetnik werd gelanceerd. Kip Camilla, de mascotte van één van de afdelingen van de NASA, deed de reis vorige maand nog eens dunnetjes over.

Gekleed in een gebreid ruimtepak werd ze met een heliumballon de lucht ingestuurd. Aan haar pak hingen onder meer een thermometer en enkele wetenschappelijke toestellen om de zonnestraling te meten. De zon was op dat ogenblik erg actief na een zware zonnestorm.

Overigens was Camilla niet het enige dier tijdens de missie. Ze kreeg het gezelschap van enkele insecten en zonnepitzaadjes. De onderzoekers wilden immers weten hoe die zouden reageren op de koude temperaturen in de stratosfeer. Niet goed, zo bleek, want alle insecten kwamen om.

Kip Camilla raakte wel veilig terug op aarde. Nadat de heliumballon zoals voorzien was ontploft, landde ze met een parachute ergens in de Sierra Nevada. Professor Romeo Durscher, de man die op Camilla let wanneer ze op aarde verblijft, was enthousiast. "Dankzij deze proef hebben duizenden mensen kennisgemaakt met de effecten van zonnestraling."

lees ook