Nederlanders wellicht op 12 september naar de stembus

Het is vrijwel zeker dat de nieuwe verkiezingen in Nederland na de zomer worden uitgeschreven. De PvdA houdt niet langer vast aan een eerdere datum, zodat er nu een meerderheid is voor verkiezingen na de zomervakantie. Het kabinet is het intussen nog niet eens over maatregelen tegen de economische crisis.

De Nederlandse Tweede Kamer kwam vandaag samen om te bespreken hoe het verder moet nu de regering-Rutte gevallen is. De val van het kabinet kwam op een ongelukkig moment, omdat Nederland dringend zwaar moet bezuinigen.

Die tussentijdse maatregelen kunnen best wel eens nodig zijn, want nieuwe verkiezingen zullen pas na de zomervakantie plaatsvinden. De sociaaldemocratische PvdA houdt niet langer vast aan een eerdere datum, waardoor er nu meerderheid is voor verkiezingen na de zomervakantie. PvdA-leider Diederik Samsom (kleine foto) noemde het een gebaar naar de andere partijen. Gisteren klaagden de meeste partijen immers over te weinig voorbereidingstijd, mochten verkiezingen vroeger worden gehouden.

Er is sprake van 12 september, vrijdag neemt het kabinet daarover een besluit. "Die datum lijkt het meeste recht te doen aan de opvattingen van de Kamer", zei uittredend premier Mark Rutte (VVD, foto boven) daarover.

Komt er een begrotingsinformateur?

Voor de rest zijn de partijen in de Tweede Kamer het erover eens dat er snel maatregelen moeten komen om de economische crisis het hoofd te bieden en de overheidsfinanciën op orde te brengen. Maar over hoe dat concreet moet gebeuren, bestaat er nog geen eensgezindheid.

Rutte deed een oproep aan de Kamerleden om het snel eens te worden over bezuinigingen. Het Nederlandse begrotingstekort dreigt uit de bocht te gaan en uit te komen op 4,6 procent. Rutte wil, dat, zoals Europa vraagt, graag onder de 3 procent houden. Er wordt zowat 14 miljard euro gezocht.

De PvdA, de populistische PVV van Geert Wilders (kleine foto) en de linkse partijen SP en Groenlinks zijn er niet voor te vinden om koste wat kost die 3 procent te halen, en het is bovendien niet duidelijk welke maatregelen dan precies moeten worden getroffen.

Samsom wil dat het ontslagnemend kabinet een begroting voor 2013 opstelt in nauw overleg met de Kamer. Het tekort zou daarbij niet boven de 3,6 procent mogen uitkomen.

SP-leider Emile Roemer wil een begroting zonder controversiële zaken. Yolande Sap van groenlinks wil een begrotingsinformateur om de wensen van de verschillende partijen te inventariseren.

Wilders brak "met bloedend hart" met kabinet-Rutte

Terugkomend op de val van de regering, zei PVV-leider Geert Wilders dat hij "met bloedend hart" de steun aan het minderheidskabinet van premier Rutte met de CDA had opgezegd. Wilders zegt dat hij het niet terecht vindt de schuld te krijgen van de val van de regering.

Samsom noemde de val van het kabinet "een wanprestatie, op het slechts mogelijke moment." Volgens Alexander Pechtold van de links-liberale D66 heeft premier Rutte gegokt en verloren. "Zelden was een falend kompas zo duur", klonk het.

Volgens een peiling gehouden op zondag zou de liberale VVD van premier Rutte een kleine winst boeken, terwijl Wilders' PVV achteruit zou gaan.