Ongewenste intimiteiten, ook onder VRT-toren

Na de getuigenissen tegen Pol Van Den Driessche blijven er verhalen naar boven komen over seksuele intimidatie op het werk. In "Reyers laat" heeft voormalig journaliste Kris Smet gezegd dat er ook bij de toenmalige BRT(N) mannen hun boekje te buiten gingen. Ze noemde ook een naam: die van Jos Ghysen.

Kris Smet (foto onder) schreef een opiniestuk dat vandaag is verschenen in De Standaard. De voormalige actrice en journaliste vermeldt een heel aantal incidenten die ze zelf meemaakte, maar noemt geen namen.

Het stuk weekte erg veel reacties los. Er werd meer dan 400 keer gereageerd op het forum van de website van de krant. Een van de commentaren kwam van Ireen Houben, voormalige radiopresentatrice van Omroep Limburg. "Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst? Omdat ik namen noem onder de VRT-toren? De stilte mag niet doorbroken worden!", schreef ze.

In "Reyers laat" stond Kris Smet er op om wél de naam te noemen die Ireen Houben bedoelde. "Houben is jarenlang zwaar geagresseerd door Jos Ghysen en heeft daar ontzettend onder geleden", zei Smet. Houben presenteerde samen met Ghysen het populaire radioprogramma "Te bed of niet te bed".

Volgens Kris Smet stapte Houben destijds zelfs met haar verhaal naar Cas Goossens, administrateur-generaal van de toenmalige BRTN. Die zou haar geantwoord hebben dat ze nog maar even de kat uit de boom moest kijken omdat Jos Ghysen toch niet meer zo ver van zijn pensioen was. "Ik kan niets doen, want dit is het boegbeeld van Limburg", was zijn reactie.

"Misschien zijn de feiten verjaard, maar moreel zijn ze nooit verjaard", zei Kris Smet in "Reyers laat".