Queen moet genoegen nemen met Canadese vistaart

De Britse Queen zal dit jaar genoegen moeten nemen met een lampreipastei met Canadese vis. Omdat de vissoort bedreigd is in eigen land, moet een eeuwenoude traditie worden stopgezet.

Al zo'n 1.000 jaar lang stuurt de stad Gloucester bij speciale aangelegenheden lampreipasteien naar het Britse koningshuis. De traditie lag stil tijdens de industriële revolutie, maar burgemeester Howard Sibson blies ze nieuw leven in in 1952. Zo stuurde de stad opnieuw pasteien naar aanleiding van de kroning van de koningin in 1953 én haar zilveren en gouden jubileum.

Met het diamanten jubileum voor de deur wilde de stad de originele lekkernij opnieuw opsturen, maar deze keer is er een probleem. De afgelopen jaren is de populatie lampreien enorm teruggelopen en de Britse dienst voor natuurbescherming heeft een visverbod ingevoerd om de soort te beschermen.

"Ook al gaan er niet zo veel lampreien in één pastei, het is echt noodzakelijk dat we ze beschermen om de populatie op peil te houden", klinkt het.

De stad heeft intussen wel een oplossing gevonden. Op 4 mei wordt er vanuit Canada een lading soortgelijke lampreien opgestuurd. In de Canadese meren leeft de soort wel nog in grote hoeveelheden.

De Britse lampreipastei is een typisch streekgerecht en was in de middeleeuwen al erg populair. Volgens de overlevering zou koning Henry I in het jaar 1.135 zelfs gestorven zijn na het verorberen van een vergiftigd exemplaar.

De vampier onder de vissen

De lamprei (foto) is een kaakloze vis die meestal in zoet water leeft. De visjes hebben een ronde mond en tandjes en sommige soorten zuigen bloed bij andere vissen. De vis werd vroeger door vissers vooral gebruikt als aas om op andere vissen te jagen.

lees ook