Recessie in Griekenland wordt nog erger

De Griekse centrale bank waarschuwt dat de recessie in het land nog erger zal toeslaan dan de Europese Unie verwacht. De bank geeft ook de politieke partijen in het land een schot voor de boeg.

Volgens de nieuwe cijfers van de Griekse centrale bank zal de economie in het land dit jaar krimpen met 5% in plaats van 4,75% zoals de Europese Unie eerder had verwacht.

De topman van de centrale bank, George Provopoulos (links), waarschuwt de politieke partijen in zijn land dan ook om de geplande besparingen uit te voeren, ook na de parlementsverkiezingen van 6 mei.

Zoniet zou "politieke onzekerheid bijzonder schadelijk zijn voor de economie", aldus Provopoulos. De situatie in eigen land en elders laat niet de minste laksheid meer toe en na de verkiezingen moet er zo snel mogelijk een stabiele regering komen, vindt hij.

Griekenland wordt op dit moment geleid door een "noodcoalitie" van de socialistische Pasok en de conservatieve Nea Demokratia. In de peilingen staan de conservatieven voor, maar noch zij noch de Pasok zouden een meerderheid krijgen en zijn dus wellicht gedoemd om opnieuw samen te regeren.

Griekenland zit nu al voor het vijfde opeenvolgende jaar in een recessie. Het land heeft al twee hulpplannen van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) gekregen en moet in ruil zware besparingen doorvoeren. Die doen echter de economie en de bevolking veel pijn en een echt uitzicht op verbetering is er nog niet.