Spanje, Italië en Nederland halen geld op

De drie eurolanden hebben opnieuw staatsobligaties geveild. Er was veel vraag naar, maar de rente lag telkens heel wat hoger dan bij de vorige uitgiftes. Nederland krijgt ook een waarschuwing van het ratingkantoor Moody's.

Het werd vooral uitkijken naar de Spaanse veiling van obligaties. Madrid kon bijna 2 miljard euro ophalen op korte termijn. Zowat 724 miljoen euro op 3 maanden kreeg een rente van 0,63% tegenover 0,38% in maart.

Er werd ook nog eens voor 1,2 miljard opgehaald op 6 maanden en die rente werd vastgelegd op 1,58%. Bij de laatste keer op 6 maanden bedroeg de rente nog 0,84%. De tienjaarrente van Spanje ligt nu net onder de 6%.

Eenzelfde beeld was er voor Italië, zij het op langere termijn. Rome haalde 3,44 miljard euro op. Ruim 2,5 miljard euro met vervaldatum in 2014 werd geplaatst tegen een rente van 3,355%. De vorige keer was dat op 2,352%.

Er werd ook nog eens 501 miljoen opgehaald, dat vervalt in 2017, en 441,5 miljoen met als richtdatum 2019. Telkens lag ook daar de rente fors hoger dan bij de vorige uitgiftes.

Moody's geeft Den Haag een waarschuwing

Nog vandaag heeft het ratingbureau Moody's gewaarschuwd dat de politieke crisis in Nederland de erg gunstige kredietrating (AAA) op termijn in het gedrang kan brengen.

Ondanks de sterke economie in Nederland leidt de val van de regering-Rutte I tot "onzekerheid" die ook kan wegen op de begrotingsdiscipline in de eurozone, stelt Moody's vast. De regering van VVD en CDA viel nadat de noodzakelijke gedoogsteun van Geert Wilders was weggevallen. Wilders was het niet eens met extra besparingen in de begroting.

Vandaag heeft Nederland overigens bjina 2 miljard euro opgehaald door de uitgifte van staatsobligaties. De rente op 25 jaar lag evenwel 8 basispunten hoger dan bij de vorige uitgifte. De 10-jaarrente is gisteren fors gestegen na de val van de regering, maar die situatie is inmiddels terug gestabiliseerd.