Verlaging energieprijs goed nieuws voor schatkist

De prijsverlaging die Electrabel vrijdag aankondigde, heeft een positief effect voor de schatkist. De spilindex zal nu pas in oktober overschreden worden en niet in september, zoals eerder was gedacht. Intussen heeft GDF Suez ook het klantenverlies in België toegegeven.

Doordat de spilindex pas een maand later zal worden overschreden, stijgen ook de sociale uitkeringen en de weddes van de ambtenaren pas een maand later dan gepland. En dat komt uiteraard de begroting ten goede.

De verlaging van de prijs is dan weer geen goed nieuws voor de energoep GDF Suez, waarvan Electrabel deel uitmaakt. Vorige week was al duidelijk dat sinds januari 2011 zo'n 122.000 klanten Electrabel verlieten om hun elektriciteit bij een andere leverancier te kopen en dat 65.000 klanten hetzelfde deden voor aardgas.

Voor de voorbije 3 maanden (januari, februari, maart) gaat het om respectievelijk 47.000 en 30.000 klanten. GDF Suez geeft toe dat er de voorbije maanden "in België en Luxemburg 6,2 procent minder elektriciteit is verkocht, vooral ten gevolge van het verlies van klanten."