"Besparing gevangenissen beter niet nu doorvoeren"

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft woensdag op het kernkabinet om meer geld voor de gevangenissen gevraagd. Door een aantal besparingsmaatregelen staan zo’n 400 banen op de helling. De vakbonden van de cipiers eisen dringend meer duidelijkheid.

Turtelboom vroeg 14 miljoen euro extra aan de regering. Ze kreeg daarvoor geen steun van haar liberale collega’s Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Didier Reynders (MR). Volgens hen moet elk departement nu besparen. Haar voorstel kreeg wel bijval van de socialisten en christendemocraten.

Voor minister Turtelboom kan de besparing in het gevangeniswezen wel even wachten. “Ik denk dat het verstandiger is om die afslanking nu niet te doen. Er is al veel bespaard binnen justitie en we zitten nu op een bodemkoers. Bovendien is 20 procent van de gevangenissen overbevolkt en de gevangeniscapaciteiten blijven stijgen.”

De beslissing over de extra middelen werd uitgesteld naar het volgende kernkabinet op donderdag.

Het rommelt al een tijdje in het gevangeniswezen. De vakbonden van het gevangenispersoneel eisen dringend meer duidelijkheid over de besparingsmaatregelen waardoor zo’n 400 banen op de helling komen te staan. Ze hekelen ook de gebrekkige veiligheid in de gevangenissen.

De bonden en Turtelboom zullen vrijdag aan tafel zitten. Als er geen oplossingen komen, dreigen de vakbonden met acties.