"Dexia kan staatsschuld doen ontsporen"

Als de Belgische staat moet instaan voor een kapitaalverhoging bij Dexia, dan zal onze staatsschuld ontsporen. Dat antwoordt Jean-Marie Dedecker (LDD) na de uitspraken van gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank in de bevoegde Kamercommissie.

Luc Coene zou gisteren achter gesloten deuren in de bevoegde Kamercommissie gezegd hebben dat een verhoging van het kapitaal noodzakelijk is. Dedecker (foto) vertelde dat gisteren al tijdens een groot politiek debat in de Vooruit in Gent en vanochtend herhaalde hij zijn woorden nog eens in "De ochtend" op Radio 1.

"Luc Coene heeft dat gisteren inderdaad gezegd achter gesloten deuren", zegt Dedecker. "Hij zei dat er een herkapitalisering moet komen en dat is ook logisch. De holding heeft afgelopen jaar 16,4 miljard euro verlies gemaakt en het eigen vermogen is gezakt tot 2 miljard euro."

"Als Coene daar dan vertelt dat de Belgische banken meer kapitaal moeten hebben, dan geldt dat natuurlijk ook voor Dexia. Anders gaat die bank gewoon failliet."

Maar de kapitaalverhoging vormt meteen een gigantisch probleem. De grootste aandeelhouders zoals Arco en de Gemeentelijke Holding willen en kunnen momenteel geen extra geld steken in Dexia. De blik gaat dan meteen naar de Belgische en de Franse staat.

"Dat zijn de enigen op de markt die kunnen instaan voor een kapitaalverhoging. We zijn bijna verplicht om dat te doen. Maar als je weet dat Dexia momenteel voor 100 miljard aan ongedekte beleggingen heeft, dan weet je dat onze staatsschuld zou ontsporen."

Overigens reageerde Open VLD-voorzitter Alexander De Croo gisteren al op de problemen bij Dexia Holding. "Als die bank moet gered worden, dan zal die bank gered worden. En dat zal op dezelfde manier gebeuren als de vorige keren. Men zal beroep doen op de kredietwaardigheid van ons land om die door te sluizen naar de bank die op dat ogenblik geen kredietwaardigheid heeft."

"Overheid gebruikt knowhow niet"

Hoofdredacteur Johan Van Overtveldt van Knack is niet verrast over de slechte situatie waarin de Dexia Holding zich bevindt. "Het was al langer duidelijk, maar het is belangrijk dat het nu ook door de hoogste financiële instantie van het land wordt bevestigd", zegt hij.

"De holding zit vol met papier uit andere eurolanden, onder meer Spanje en Italië. Telkens de eurocrisis opflakkert en de waarde van het papier in gedrang komt, nemen de potentiële verliezen toe. Bovendien zit er papier tussen met een looptijd van meer dan 10 jaar, dus dragen we het ook nog een tijdje mee."

"Mocht de crisis opgelost worden, dan kunnen we afwachten en alles op zijn beloop laten. Maar het einde is nog niet in zicht en dus blijft de holding een molensteen rond onze nek. We staan garant voor een vehikel van 55 miljard euro én de potentiële verliezen in de komende jaren."

Van Overtveldt ziet weinig heil in een faillissement van de holding. "Het enige voordeel is dat je dan meteen weet waar je aan toe bent, maar gezien de omstandigheden is dat niet aan te bevelen en moeten we toch hopen dat het op termijn beter zal gaan."

Maar anderzijds laat de overheid volgens hem wel mogelijkheden liggen. "Als je kijkt hoe Royal Park Invest de portefeuille van Fortis afhandelt, dan heb je daar mensen die weten waar ze mee bezig zijn."

"Je kan de portefeuilles van Dexia en Fortis niet vergelijken, maar we hebben daar wel knowhow die we nu niet gebruiken. De overheid moet dringend actie ondernemen om de verliezen van het Dexiadrama voor de belastingbetaler zo beperkt mogelijk te houden."