“Gemeenten moeten gastvrijer zijn”

Lokale politici moeten zich ervan bewust zijn dat veel inwoners een meer gastvrije gemeente willen. Dat is de idee achter de campagne "Stem je gemeente gastvrij" van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, naar aanleiding van de komende lokale verkiezingen. Meteen is ook duidelijk van wie de opmerkelijke affiches met de slogan "Terug naar eigen land!" zijn.

“De slogan moest voorbijgangers intrigeren en de discussie wat losweken”, lacht Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. De affiches werden later overplakt met de boodschap “Vluchtelingen hebben geen keuze”, het logo van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en de link naar de website van de campagne (foto bovenaan).

Op die campagnewebsite kunnen inwoners aangeven dat ze van hun gemeente een gastvrije gemeente willen maken door een stem uit te brengen. Rond 14.30 uur waren al meer dan 130 gemeenten gastvrij gestemd.

Wie een stem heeft uitgebracht, kan dat meteen delen via Facebook en Twitter. Op Twitter krijgen de tweets automatisch de hashtag #vk2012 mee. Op die manier wil Vluchtelingenwerk Vlaanderen de link met de gemeenteraadsverkiezingen extra in de verf zetten.

“We hebben met Vluchtelingenwerk Vlaanderen elk jaar een campagne maar dit jaar spelen we met de campagne in op de gemeenteraadsverkiezingen. Door de actie willen we duidelijk maken aan lokale politici dat veel inwoners een meer gastvrije gemeente willen.”

Op de website legt Vluchtelingenwerk Vlaanderen uit hoe een gemeente gastvrij kan worden. Zo kan er een integratieambtenaar aangesteld worden, kan de gemeente vrijwilligers logistiek of financieel ondersteunen en kan ze beroep doen op de lokale scholengemeenschap, jeugdbewegingen en bedrijven om vluchtelingen beter op te nemen in de samenleving.

“Wat de integratie van vluchtelingen betreft, kunnen de gemeenten en steden echt een cruciale rol spelen. Voor de politici hebben we maar één boodschap: zorg ervoor dat uw gemeente gastvrij wordt als u verkozen wordt”, aldus Keytsman.

In 2013 zal Vluchtelingenwerk Vlaanderen tijdens het tweede luik van de campagne daadwerkelijk uitpluizen welke steden en gemeenten gastvrij zijn.

lees ook