“Gent is tof maar duur”

PVDA Gent nam meer dan 1.000 enquêtes af in de Gentse volkswijken. De grootste bezorgdheden van de Gentenaar blijken de levensduurte, het sluikstorten en de afbouw van het nachtnet te zijn.

Leden van de PVDA gingen de afgelopen weekends van deur tot deur in de Gentse volkswijken. Meer dan 1.000 bewoners werden gevraagd naar wat voor hen de belangrijkste thema’s zijn in Gent. Bijna de helft (45%) van de bevraagden gaf de levensduurte aan als grootste bezorgdheid.

"Binnen die grote groep bevraagde bewoners, duidde 78% procent de dure energieprijzen aan als grootste probleem", zegt Tom De Meester, voorzitter en lijsttrekker van PVDA Gent. “Dat is niet vreemd aangezien de distributienettarieven vorig jaar fors gestegen zijn.”

Ook de hoge woonkosten zijn voor vele Gentenaars een grote bekommernis. “De huur- en woonkosten zijn in vergelijking met vijf jaar geleden verdubbeld. Gent is een toffe stad om te wonen maar duur”, aldus De Meester.

Uit de enquêtes blijkt dat ook sluikstorten hoog zit bij de bewoners van de volkswijken. “Het verschil tussen de netheid in de binnenstad en de buitenwijken is dan ook opvallend”, vindt De Meester.

De enquêtes van de PVDA zijn een eerste fase in de programmaontwikkeling van de Gentse partij. In mei wil PVDA in een “Ronde van Gent” nog discussierondes organiseren in verschillende volkswijken. Op basis van de onderzochte prioriteiten en de feedback uit de rondes zal PVDA in juni haar programma uitwerken.

Kritisch en rebels

“Het stadsbestuur heeft het vaak over participatie en nieuwe vormen van inspraak maar wij doen dat dus al”, vindt De Meester. “In de enquêtes was er ook plaats voor suggesties. Daaruit hebben we bijvoorbeeld geleerd dat vele bewoners ontevreden zijn over de afbouw van het nachtnet van het openbaar vervoer. Taxi’s zijn volgens ons echt niet de oplossing.”

De verlaging van de energieprijzen en betaalbaar wonen zullen de belangrijkste campagnethema’s worden van de PVDA. “In het nieuw grootschalig bouwproject willen we geen 20% betaalbare woningen maar 100%. Als stad moet Gent ook investeren in energiebesparende maatregelen om de energiekosten aan te pakken.”

Over het burgemeesterschap maakt de lijsttrekker zich geen illusies. “Onze ambitie is om in de gemeenteraad te raken en doen wat Groen de laatste jaren netjes gedaan heeft: de rebelse en kritische ingesteldheid van de Gentenaar vertegenwoordigen en zo het stadsbestuur alert houden.”

lees ook