"Het was machtsmisbruik in al zijn vormen"

Ireen Houben heeft in een interview de uitspraken van Kris Smet in "Reyers laat" bevestigd. De voormalige medewerkster van Jos Ghysen bij BRT2 Omroep Limburg zegt dat ze tot aan haar overplaatsing naar Omroep Brabant geterroriseerd werd door Jos Ghysen. Ghysen spreekt van een relatie en ontkent de aantijgingen met klem.

Ireen Houben heeft in een getuigenis in "Het journaal" op Eén gemeld dat ze jarenlang misbruikt is door haar collega Jos Ghysen. De twee ex-BRT-werknemers werkten in de jaren 70 en de jaren 80 bij BRT2 Omroep Limburg.

"Ik denk dat dit soort mensen goed weet wie geschikt is als slachtoffer. Ik was bijzonder kwetsbaar toen ik bij Omroep Limburg aan de slag ging. Ik was net afgestudeerd en moest mijn zieke ouders verzorgen. Ik had een prille relatie, maar hij heeft hij heeft mij bont en blauw geslagen. Hij zei mij
dat ik zijn bezit was", aldus Houben.

Ireen Houben verhuisde eind de jaren 80 naar Omroep Brabant. "Cas Goossens wou me niet helpen. Hij zei: "Ach meiske, hij is het vlaggenschip van de BRT. Wat kan ik doen? Hou nog enkele jaren vol. Binnenkort gaat hij met pensioen"", vertelt Houben.

Houben spreekt ook Piet Van Roe tegen. De voormalige directeur Radio van de openbare omroep zei in "De ochtend" dat het ging om een afgebroken liefdesrelatie, waarna er een onhoudbare werksituatie optrad. "Piet Van Roe heeft het over een liefdesrelatie, maar ik kan alleen maar zeggen dat het ging om een relatie onder dwang. Hij heeft me het voorstel gedaan om in Brussel te komen werken, maar dan moest ik zwijgen tegen de pers over de zaak."

Ireen Houben meldt dat ze nu met de zaak naar buiten komt omdat de oude wonden niet geheeld zijn. "Ik ben jarenlang in therapie geweest en er werd me gezegd dat ik de feiten een plaats moest geven in mijn leven. Maar bij het minste dat er in de media berichten komen over machtsmisbruik, worden de oude wonden weer opengereten", besluit Houben.