"Megadatabank" om belastingfraude tegen te gaan

Binnenkort zullen al onze gegevens die de overheid heeft in een grote databank terechtkomen. Die gegevens zullen dan beschikbaar zijn voor belastingcontroleurs. Voortaan zal de fiscus bijvoobeeld kunnen zien wie een laag inkomen aangeeft, maar toch rondrijdt met een luxewagen.

Het idee achter zo'n databank ligt al vijf jaar bij het ministerie van Financiën. Maar toen minister Didier Reynders (MR) in 2007 een wettekst voorstelde, werd daar brandhout van gemaakt door de privacycommissie. De regering gaf toen te weinig garanties dat de gegevens niet in foute handen konden terechtkomen.

Maar Rik Otten, de woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V), vertelt aan de krant De Tijd dat de privacycommissie nu toch groen licht geeft voor de databank.

De gegevens zullen gecodeerd in de databank staan, en enkel bij vermoedens van onregelmatigheden mag de controleur ze decoderen. Elke inzage zal worden geregistreerd. Ook andere overheidsdiensten kunnen in de databank, daarvoor zal het beroepsgeheim van alle betrokken ambtenaren worden uitgebreid. Daarnaast krijgt Financiën ook een privacywaakhond.

In de databank komt alle informatie die de overheid over ons heeft, zoals aangiftes van successierechten en gegevens van de douane. De bedoeling is om fraude tegen te gaan. In de databank kan de fiscus makkelijk zien wie bijvoorbeeld in een villa woont. Als die persoon aangeeft een laag inkomen te hebben, kan de fiscus de zaak grondig uitzoeken.