"Open VLD Keerbergen verloochent eigen kiezers"

In Keerbergen heeft Open VLD, de partij van burgemeester Ann Schevenels, een kartel gesloten met de oppositiepartijen SP.A en de Lijst Schroos: "Keerbergen 2020" is de nieuwe naam. CD&V, de huidige coalitiepartner van Open VLD, reageert verrast. Oppositiepartij N-VA heeft het over "paniekvoetbal".

Open VLD is momenteel met negen zetels de grootste fractie in de gemeenteraad van Keerbergen en levert met Ann Schevenels (grote foto) de burgemeester. De liberalen vormden er in 2006 een coalitie met CD&V.

Maar Open VLD zocht toenadering tot de oppositie en sloot een kartel ("Keerbergen 2020") met de SP.A en de Lijst Schroos. "De basis van deze samenwerking is de positieve sfeer en de wil tot samenwerking die tussen deze drie groepen is gegroeid", zegt de liberale burgemeester Ann Schevenels in Het Laatste Nieuws.

Maar Schevenels steekt ook niet onder stoelen of banken dat ze haar partij door de samenwerking wil versterken. Voor de twee oppositiepartijen lijkt het kartel de enige manier om te kunnen overleven. De SP.A heeft in Keerbergen maar één gemeenteraadslid en de Lijst Schroos, opgericht door de inmiddels overleden ex-burgemeester Marcel Schroos, heeft er drie.

"Teken van armoede en angst"

Coalitiepartner CD&V (6 zetels in gemeenteraad) reageerde verrast op de aankondiging van het kartel. "Ik vind dit een beetje zielig. Dat Open VLD, omdat ze er tegenwoordig niet goed meer uitkomt, vooraf al manoeuvres moet doen om de anderen uit te schakelen, lijkt me vooral een teken van armoede en angst", reageerde CD&V-lijsttrekker Liliane Goyvaerts in Het Laatste Nieuws.

Ook de N-VA, in 2006 nog in kartel met de Lijst Schroos, hekelde het kartel. “Dit is tekenend voor de panische angst die er heerst bij drie politieke fracties", aldus Johan Segers, voorzitter van N-VA Keerbergen. "De vorming van deze kartellijst heeft niets te maken met inhoudelijke overeenkomsten tussen de drie partijen of de zogenaamde 'positieve sfeer’ die er heerst, maar heeft alles te maken met het politieke overleven van de drie. En vooral van huidig burgemeester Ann Schevenels. Open VLD is daartoe zelfs bereid om haar eigen kiezers te verloochenen. Van paniekvoetbal gesproken."

lees ook