"Relatie liep stuk, misschien is dit een uitloper?"

Presentator Jos Ghysen "staat versteld" van de beschuldiging van seksuele intimidatie op het werk. "Daar is totaal niets van aan." De bal ging gisteravond aan het rollen na getuigenissen.

Jos Ghysen beaamt dat hij jarenlang heel nauw heeft samengewerkt met Ireen Houben, maar ontkent misbruik of intimidatie. "We waren heel close. We hebben een relatie gehad en dat was op de werkvloer. Maar ik denk niet dat dat invloed had op ons werk. De relatie is toen geëindigd. Misschien is dit daar een uitloper van, ik weet het niet. Ik val echt uit de lucht."

"Ik sta hier versteld van", reageert Jos Ghysen op Radio 2 Limburg. "Het is iets van 37 jaar geleden. Ik snap het niet goed. Hier is totaal niets van aan. Zij heeft mij ook nooit verteld dat ze dat zo ervaren heeft."

"Moreel zijn de feiten nooit verjaard"

De bal ging gisteren aan het rollen. Kris Smet (foto onder) schreef een opiniestuk dat is verschenen in De Standaard. De voormalige actrice en journaliste vermeldde een heel aantal incidenten die ze zelf meemaakte, maar noemde geen namen.

Onder de meer dan 400 reacties op het forum van de website van de krant was ook het commentaar van Ireen Houben, voormalige radiopresentatrice van Omroep Limburg.

"Waarom wordt mijn reactie niet geplaatst? Omdat ik namen noem onder de VRT-toren? De stilte mag niet doorbroken worden!", schreef ze.

In "Reyers laat" op Canvas stond Kris Smet er op om wel de naam te noemen die Ireen Houben bedoelde. "Houben is jarenlang zwaar geagresseerd door Jos Ghysen en heeft daar ontzettend onder geleden", zei Smet. Houben presenteerde samen met Ghysen het populaire radioprogramma "Te bed of niet te bed".

Houben stapte destijds zelfs met haar verhaal naar Cas Goossens, administrateur-generaal van de toenmalige BRTN. "Ik wil niet in detail gaan, maar de fysieke, psychische en andere terreur was van die aard, dat ik uiteindelijk, maar ook met veel lood in de schoenen naar Cas Goossens ben gestapt.", schreef Houben gisteren.

Goossens zou haar geantwoord hebben dat ze nog maar even de kat uit de boom moest kijken omdat Jos Ghysen toch niet meer zo ver van zijn pensioen was. "Ik kan niets doen, want dit is het boegbeeld van Limburg", was zijn reactie.

Houben vertrok later naar de redactie in Brussel. "Men heeft mij nog verteld dat dat met mij te maken had", zegt Ghysen. "Maar dat weet ik niet. Wel had ik toen een tweede assistente gekregen. Tussen haar en Houben klikte het langs geen kanten. Misschien had het daarmee te maken?"

"Misschien zijn de feiten verjaard, maar moreel zijn ze nooit verjaard", zei Kris Smet in "Reyers laat".