Annan: "Situatie in Syrië blijft onaanvaardbaar"

"In Syrië is er onaanvaardbaar veel geweld." Dat zegt Kofi Annan, de speciale gezant van de VN voor de crisis in Syrië. De VN wil het aantal waarnemers in Syrië drastisch opvoeren. Maar het regime in Damascus zou niet meewerken.
Demonstranten ontvangen de waarnemers in Damascus.

Op 12 april is een staakt-het-vuren ingaan in Syrië. Maar dat is intussen al veelvuldig geschonden.

Kofi Annan heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gebrieft. "De situatie is totaal tegenovergesteld van wat de internationale gemeenschap wil."

"Ik ben in het bijzonder gealarmeerd over de berichten dat het leger schiet op betogers, onder meer in Hama. Dit is totaal onaanvaardbaar, het is verwerpelijk."

Nu zijn er sinds half april een handvol waarnemers in Syrië. Hun aanwezigheid maakt deel uit van het plan-Annan. Annan pleit ervoor om het aantal waarnemers drastisch op te voeren, tot 300. De VN probeert dat voorstel nu rond te krijgen.

Maar het regime van president Bashar al-Assad werkt tegen. Naar verluidt worden waarnemers uit de "Vrienden van Syrië" geweigerd. Dat is een groep landen met onder meer de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Saudi-Arabië, Qatar, Turkije en ook België. Voor deze landen heeft Assad alle legitimiteit verloren.