Apothekers slikken besparingen niet

Morgen zal het groene kruis dat boven de meeste apotheekzaken hangt geen licht geven. Apothekers zijn boos om de besparingsmaatregelen die de regering hen oplegt en zeggen dat de patiënt er de dupe van wordt.

Sinds deze maand mogen dokters bepaalde merknamen van geneesmiddelen niet meer voorschrijven. Op het voorschrift mogen ze enkel de stofnaam vermelden, zodat de apotheker het goedkoopste middel kan geven aan de patiënt. Zo wil de regering het budget van de sociale zekerheid onder controle te houden.

"De nieuwe maatregelen werden ons zonder overleg opgedrongen. Ze brengen de zorgverstrekking en de toekomst van de apotheek in gevaar", staat er in een persbericht van de Algemeen Pharmaceutische Bond (APB). "De maatregelen werden overhaast genomen en veroorzaken chaos in de apotheken en verwarring bij de artsen. De patiënt is hier de dupe van."

Morgen zal het groene kruis van de apotheken de hele dag gedoofd blijven. "Met deze actie willen wij een signaal geven aan de regering. Wij hebben veel alternatieve voorstellen gedaan, die niet in overweging werden genomen", klinkt het.