Bent u links of rechts op uw mooist?

Als u met uw ravissante verschijning indruk wil maken op een bepaald iemand, kies er dan voor om de linkerkant van uw gezicht zoveel mogelijk uit te spelen, want die kant komt na nieuw wetenschappelijk onderzoek uit de bus als mooiste kant van het gezicht.
Angelina Jolie geeft het goede voorbeeld, Ryan Gosling daarentegen moet de studie nog lezen.

Voor de studie, gepubliceerd in het  tijdschrift Experimental Brain Research, ondervroegen twee professoren van de Wake Forest-universiteit 37 mannelijke en vrouwelijke studenten. Zij moesten elk 10 foto's van mannen en vrouwen beoordelen. De foto's waren onderverdeeld in twee categorieën: een categorie originele foto's en een categorie foto's in spiegelbeeld, zodat de linkerwang de rechterwang werd en omgekeerd.

En wat bleek? Foto's waarop de linkerkant van het gezicht te zien was, kregen een hogere beoordeling en ze werden ook als aangenamer beschouwd, ongeacht of het originele foto's waren dan wel foto's in spiegelbeeld. "We hebben gekeken naar de pupilgrootte van de studenten terwijl ze de foto's bekeken", zegt professor James Schirillo. "Onze pupillen hebben de neiging groter te worden bij het zien van aangename dingen en ze vernauwen telkens ze uitkijken op onaangename beelden."

Maar waarom wordt de pupil groter bij het zien van een linkerwang? "Onze resultaten tonen aan dat de linkerwang intensere emoties oproept dan de rechterwang, waardoor de mensen die ernaar kijken, die kant van het gezicht een hogere waarde toekennen op esthetisch vlak", schrijven professoren James Schirillo en Kelsey Blackburn neer.

Beide heren geven ook een tip mee aan iedereen die zijn of haar mooiste kant wil laten zien: "in de praktijk moeten mensen dus hun hoofd iets schuiner houden zodat hun linkerkant duidelijker zichtbaar is. Het is ook geen toeval dat portrettisten de neiging hebben om vooral "linkse profielen" te schilderen."

lees ook