Breivik: "Psychiatrisch rapport is verzonnen"

Op de achtste dag van het proces tegen de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik, heeft de Noor gezegd dat het psychiatrisch rapport dat in de herfst van vorig jaar over hem is opgesteld, verzinsels zijn. In het rapport staat dat Breivik ontoerekeningsvatbaar is.

Volgens het rapport lijdt Breivik aan paranoïde schizofrenie en moet hij naar een psychiatrische instelling. Breivik zei vandaag in de rechtbank dat de beschrijving in het rapport niet over hem gaat. Hij noemde de gerechtspsychiaters die het hebben opgesteld, incompetent om hem te beoordelen. Breivik wil verantwoordelijk gesteld worden voor zijn daden en internering is voor hem "de ultieme vernedering".

Het rapport lokte veel kritiek uit bij de publieke opinie. De advocaten van slachtoffers en overlevenden van de aanslagen vochten de conclusie aan. In een tweede psychiatrisch rapport werd de Noor wel toerekeningsvatbaar verklaard.

De psychische toestand van Breivik is van groot belang tijdens het proces. Het zal bepalen of Breivik zijn straf moet uitzitten in de gevangenis of een psychiatrische instelling.

Op 22 juli vorig jaar bracht Anders Breivik een bom tot ontploffing in de Noorse regeringswijk, waarbij 8 doden vielen. Daarna trok hij naar het eiland Utøya en schoot er 69 jonge mensen dood. Volgens de dader heeft hij die aanslagen gepleegd uit zelfverdediging tegen het multiculturalisme en de islamisering van Europa.