Caricole is klaar om asielzoekers te ontvangen

In Steenokkerzeel is het het nieuwe gesloten centrum voor asielzoekers officieel geopend. De Caricole, zo genoemd omdat de vorm iets weg heeft van een slakkenhuis, vervangt het vroegere transitcentrum 127 in Melsbroek en het INAD-centrum op de luchthaven van Zaventem.

Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V), bevoegd voor de Regie der Gebouwen, overhandigde vanmiddag de sleutels van het nieuwe gesloten transitcentrum Caricole aan Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD).

Het nieuwe centrum zal vanaf half mei plaats bieden aan 90 mensen. Exact evenveel als de huidige capaciteit van centrum 127 en INAD samen. In feite had het gebouw al klaar moeten zijn eind 2009, maar protestacties en administratieve problemen vertraagden de werkzaamheden.

De Caricole kwam er omdat transitcentrum 127 in Zaventem niet voldeed aan de aanbevelingen van het Europees Comité ter voorkoming van Foltering (CPT).

Het nieuwe complex bestaat uit twee volumes: een gebouw in de vorm van een ring en een gebouw in de vorm van een balk. De totale investering van de Regie der Gebouwen tussen 2007 en 2011 bedroeg 32,5 miljoen euro, zo meldde Verherstraeten op een persconferentie.

In het transitcentrum 127, dat 23 jaar lang dienst heeft gedaan, worden vreemdelingen opgevangen die aan de grens een asielaanvraag hebben ingediend. Tot er een uitspraak is, verblijven ze in het centrum.

Het INAD-centrum verleent opvang aan illegalen die de toegang tot het Belgische grondgebied zijn geweigerd en die snel worden teruggestuurd. Beide groepen zullen nu naar de Caricole worden gebracht.

Het nieuwe centrum in Steenokkerzeel bevindt zich recht tegenover het bekende gesloten centrum 127bis. Daar worden uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen opgevangen in afwachting van hun uitwijzing.

Verherstraeten en De Block huldigden ook een gedenkplaat in in het nieuwe complex. De Caricole is het eerste gesloten transitcentrum dat sinds 1999 (Vottem) wordt geopend.