Justitie met JustX naar 21e eeuw

Minister van Justitie Turtelboom wil tegen 2014 een kruispuntbank Justitie. Daarmee wil ze de informatisering van justitie op het juiste spoor krijgen. Alle pv's, bewijsstukken en vonnissen uit een rechtszaak moeten in één elektronisch dossier kunnen worden geraadpleegd.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft een plan klaar om justitie de 21e eeuw in te katapulteren. Dat plan heet JustX.

De bedoeling is om alles te centraliseren in één dossier, waarbij iedere betrokkene toegang heeft tot dat elektronisch dossier. Advocaten, onderzoeksrechters en parket moeten via een beveiligde code het elektronische dossier kunnen raadplegen.

"De conclusies van een advocaat, de bewijsstukken van de onderzoeksrechter en de andere elementen in een dossier moeten elektronisch worden doorgegeven", zegt Turtelboom in "De ochtend" op Radio 1.

JustX moet ook een goede communicatiedoorstroom tussen politie en justitie mogelijk maken. "Door te werken met een kruispunt kunnen alle pv's van de politie elektronisch door justitie worden gelezen", zegt Turtelboom.

"Nog niet elke magistraat heeft een computer"

Om het kruispunt te realiseren wil Turtelboom de bestaande systemen aan elkaar linken. "We willen dat de bestaande systemen met elkaar communiceren. Dat is veel efficiënter dan alle systemen tegelijk te vervangen. Want tegen de tijd dat de laatste computer vervangen is, is de eerste alweer verouderd. We constateren vandaag trouwens dat nog niet elke magistraat een computer heeft."

Turtelboom meent dat de operatie geen grote budgetten zal vragen, omdat die zichzelf terugverdienen. "Je kan besparen op aangetekende zendingen en griffiers die nu ellenlang in dossiers moeten zoeken."